
Vanuit verschillende Limburgse hoeken vroeg men de eerste helft van dit jaar het strijkerensemble van onze academie, maar onze violisten waren te druk om in groep te kunnen aantreden. Slechts 2x konden ze op een groepsuitnodiging ingaan.
Op 30 januari organiseerde collega Sophie Gabriëlseen klasconcert in onze Opuszaal. Hier speelden ook enkele leerlingen van andere instrumentklassen, maar het gros vormden onze violisten. Met o.a. maar liefst 2 strijkkwartetten. Het eerste met uit leerlingen nog in opleiding. Het 2e, het Cava-kwartet van oud-leerlingen. Dit laatste begeleidde een van onze gevorderde leerlingen in het concerto in G van Joseph Haydn. Een primeur voor onze academie!
Op 11 februari verzorgde een van onze jonge vedelaars in Bommershoven een concertmis in aanloop naar de viering van de Plechtige Communie. Haar ingetogen bijdrage sprak zich snel rond. Jonge, goed spelende violisten inspireren altijd, zeker in een viool-arme regio. Al snel volgden uitnodigingen voor de Paaswake te Kortessem en de Plechtige Communiemis op 7 mei, eveneens te Kortessem. Met gepaste werkjes van Mozart, Dancla en Handel kregen die vieringen de gepaste inkleding. De jonge communicanten waren duidelijk onder de indruk.
In diezelfde periode trad een van onze jongste violisten voor het eerst en nog wel alleen aan in een Eucharistieviering te Niel-bij-As. Deze kerk is geregeld een gastvrij huis voor al onze leerlingen, in het bijzonder de leerlingen van de orgelklas. Zij krijgen er ook hun orgellessen. En ook hier viel onze violist op. Meteen kwam de uitnodiging om ook de mis van de Plechtige Communie te As (7 mei) op te luisteren, waarin zo verschillende van onze leerlingen musiceerden.
Na deze eerder rustige tijd was de aprilmaand flink drukker. Op 23 april lukte het dan toch om, na 4 jaar afwezigheid, als ensemble opnieuw te Bilzen in de Concordiazaal aan te treden. Nu waren het onze meest gevorderde strijkers, samen met een aantal afgestudeerden. 4 jaar was niet lang genoeg om de ‘Violisten van Dilsen-Stokkem’ te laten vergeten. Ongeveer 20 minuten voor aanvang zat de zaal al afgeladen vol. Heel wat lui hadden er flink wat kilometers voor gereden! Op het programma zowel muziek van Benjamin Britten, Schumann, Haydn (het vioolconcerto in G met een van onze leerlingen als soliste!), Mozart, Brahms als van Miklos Roszà, Franz Grothe e.a.. Na afloop werd al dadelijk gevraagd of onze mensen het volgende seizoen konden terugkomen!
1 Dag later, 24 april, trad een van onze jongste violisten op in de kleuterklas te Tongeren. Ook zij was als violiste al eerder opgemerkt, vandaar de uitnodiging, want zijzelf woont in de buurt van St. Truiden. De kleutertjes waren begeesterd! Fijn dat de school inspeelde op deze mogelijkheid.
28 april wachtte weeral een podium, nul opnieuw in onze academie: het talentenconcert! Een mooi programma door onze beste mensen van het ogenblik. Hier speelden onze violisten (2 violisten en een altviolist) het prachtige “Cantabile” uit de “4 Romantische stukken” van Antonin Dvorak! Een andere violiste speelde het trio (fluit, viool, piano) van Jaques Ibert.
Ondertussen waren verscheidene van onze strijkers (viool, altviool, cello, bas) druk in de weer met de voorbereiding van de musical “Oliver” in Bree, waarvoor zij gevraagd waren. De bijbehorende CD-opname hadden ze toen al achter de rug. De partituren waren dé originele uit Londen. Met de bijbehorende moeilijkheidsgraad natuurlijk, maar onze strijkers brachten het er piekfijn af. Heel de maand mei was gevuld met opvoeringen. Een unieke kans voor onze vedelaars!

Op 4 juni waren onze violisten dan weer eens als ensemble te gast in de St. Martinuskerk te Dilsen. Zoals vorig jaar luisterden ze er het Feest van het Inzicht, het Pinksterfeest, op. Met 14 waren ze op het stemmige hoogzaal. Ook dit jaar weer met enkele nieuwe gezichten, die eerstmaals een hoogzaal betraden! Een belevenis! Nochtans liep de voorbereiding niet van een leien dakje. De kalenders op 1 rij krijgen... Maar het lukte! Prachtige muziek van Purcell, Flor Peeters, Bach, Franck, Handel en Charpentier weerklonk. De kerkgangers, vorig jaar al door de onzen muzikaal verwend, waren ook nu weer zeer verrast, niet in het minst door onze sopraan Hanne Creemers. (oud-) leerlinge van onze academie, talent van eigen bodem ten onrechte onbekend. Hanne trad al enkele keren met onze violisten op, maar nooit in Dilsen-Stokkem. Bij een lekker glaasje na afloop verdrongen de kerkgangers zich om te vragen wie toch die zangeres was? Hanne glimlachte er eenvoudig bij.
Maar ook onze oud-leerlingen waren in de late lente druk bezig met hun ensembles, ontstaan uit de jarenlange violistenwerking van onze academie.
Op 21 mei begeleidde het Quarte-Quart strijkkwartet in Genk het koor “De oud-Heivinken”. Grote verrassing bij het Genkse publiek! Vanwaar kwam dat strijkkwartet? Antwoord: uit de academie van Dilsen-Stokkem! Het zanggebeuren werd zo een zeer stemmig concert. Ook de volgende dagen werd in Genk nog over deze mooie verrassende samenwerking gesproken.
Op 28 mei trad het Cava-strijkkwartet op in de concertreeks van het Clarenhof te Hasselt. Dit nieuwe initiatief te Hasselt toont weeral dat er in de regio én belangstelling én talent is. De rijke strijkkwartet literatuur klonk voor een volgelopen zaal. Onze mensen werden gelauwerd voor hun kunnen, dat de zondagochtend zo mooi aankleedde.
24 juni trad dan weer een gelegenheidskwartet van oud-leerlingen op voor Samana Diepenbeek, de vrijwilligersorganisatie voor de zieken. Dit voor 40 jaar Samana. Ook hier verrassing over een strijkkwartet. Strijkkwartetten kwamen, op een uitzondering na, niet voor in Limburg. Maar onze oud-leerlingen brengen daar nu een kering in. Het onderstreept nog maar eens de grote rol, die onze academie speelt/speelde in de socio-muzikale wereld van onze provincie. Zonder haar zou er veel minder geweest zijn in de strijkerswereld, de koorwereld en een aantal keer ook in de hafabra-wereld.
De maand juni bracht ook nog een ander jubileum. Sinds ongeveer 10 jaar doet het Conservatorium van Maastricht bijna jaarlijks beroep op onze violisten om de eigen leerlingen bij hun eindexamens te beleiden. Het begon met het Enigma-ensemble van onze oud-leerlingen (violisten). Zij werkten er enkele jaren onder de leiding van de Portugese dirigent Luis Andrade, die ondertussen een internationale carrière uitbouwde. In het verleden vroegen de klassen orkestdirectie, zang- en opera om hulp. Dit jaar vroeg de harpklas van Anneleen Lenaerts (harpiste bij de Wiener Philharmoniker). Onze violisten moesten o.a. het harpkwintet van Debussy spelen. Geen kleine opgave. Maar ze deden het goed en de kandidate slaagde voor haar examen. En ook dit jaar was er weer een bijdrage vanuit onze academie voor het examen orkestdirectie. Voor wie de relevantie van onze academie in het culturele leven van de (wijde) regio nog niet duidelijk zou zijn.

Commentaires