top of page
De beleidsvisie

De kunstacademie van Dilsen-Stokkem biedt een brede waaier aan opleidingen in de studierichtingen muziek, woord, dans en beeld. Ze heeft een rijk verleden en is ook vandaag nog altijd toonaangevend en enorm gewaardeerd voor het beoefenen van verschillende kunstvormen tot over de grenzen heen. Dit resulteert in een waardevolle samenwerking met het reguliere onderwijs en de vele culturele verenigingen in de regio.
Onze Academie is erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en volgt alle reglementeringen betreffende het Deeltijds Kunstonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Departement Onderwijs en vorming.

 

Door onze kleinschaligheid kunnen we iedere leerling, ongeacht de leeftijd, omringen met de beste zorgen en samen met de leerkrachten een persoonlijk leertraject ontwikkelen dat rekening houdt met de noden van ieder individu. Deze klantvriendelijke aanpak zorgt ervoor dat ieders talent, met behoud van eigenheid, zich ten volle kan ontplooien in een warme en gemoedelijke leer- en leefomgeving. Kortom: in onze academie staat de deur voor iedereen open.

 

De gedrevenheid die het voltallige academieteam uitstraalt, vormt de voedingsbodem voor het spontaan ontstaan van de vele interdisciplinaire projecten binnen onze school. Collegialiteit dragen wij bijgevolg hoog in het vaandel. Samen met de leerling en zijn/haar ouders timmeren we zo aan een weg waarin jongeren kunnen uitgroeien tot zelfstandige cultuurparticipanten. 

 

Het hoofddoel van onze kunstacademie is kwalitatief hoogstaand onderwijs aanbieden waarin het welbevinden en de tevredenheid van leerlingen, ouders, leerkrachten en alle andere actoren de rode draad vormen. Respectvol omgaan met elkaar en diversiteit beschouwen we als een meerwaarde binnen onze schoolstructuur en schoolcultuur. Dit zijn waarden die we koesteren en willen meegeven aan onze leerlingen.

 

Met onze leerlingen gaan we samen op pad om doelbewuste en doelgerichte keuzes te maken in hun onderwijsloopbaan en om het levenslang en levensbreed leren te stimuleren.

Dit om uit te groeien tot waardevolle (plaatselijke) cultuurliefhebbers en– beoefenaars. Het aanbieden van opleidingen ter voorbereiding op hoger kunstonderwijs vormt daar een onderdeel van. We trachten onze leerlingen te inspireren en de passie en vreugde van het ‘spelen, bewegen en creëren’ aan te wakkeren. Het geven van vertrouwen, pedagogische ondersteuning en de begeleiding tot zelfstandige individuen, maakt hen sterker in onze kinetische maatschappij.

Alle kerncompetenties zijn belangrijk en komen binnen de kunstacademie in de diverse domeinen en disciplines aan bod. Na bevraging bij het hele academieteam komen we tot de vaststelling dat we het accent binnen onze kunstacademie willen leggen op de basiscompetenties en beroepskwalificaties van de vakman en de samenspeler. Deze competenties lijken ons het meest geschikt om een degelijke basis te leggen voor het ontplooien tot en vormen van vakkundige, creatieve, onderzoekende, unieke, sociale kunstenaars en performers, zonder de overige competenties uit het oog te verliezen. 

De nieuwe heilige graal voor jongeren heet ‘focus’, je kunnen concentreren op één activiteit is de nieuwe luxe. De academie is dé plek om deze nieuwe luxe te ontdekken, eigen te maken.

 

Toonmomenten binnen en tot ver (buitenland) buiten de academie voor ouders tonen dat het ons menens is met hun oogappel. Geen kinderopvang, wél opleiding. Ouders krijgen hierdoor een resultaat-argument om studie te eisen van hun kind en werken aan volgende attitudes

  • Doelgericht werken, voor resultaten op korte en lange termijn

  • Focussen op één ding zonder afleiding

  • Ouderbetrokkenheid (thuis krijgt de academie een plaats/tijd) en ook zij worden meegenomen in de kunstwereld. Voor velen van hen ook ongekend terrein.

Met deze visie biedt de kunstacademie een hoogstaande en kwalitatieve ondersteuning aan iedereen die kunst op een waardevolle manier in de samenleving wil leren ontdekken en beleven.

Het leerkrachtenteam

Beeldende Kunst​

Lieselotte Dreessen

Liesbeth Indeherberge

Sibrand Joris

Lien Vanstiphout

Dans

Lieselotte Dreessen

Marjolein Hendricx

Pianobegeleider dans: Kiymet Berrak

Woord

Nele Bovendeerd

Brecht Gysen

Birthe Merken

Myriam Stinkens

Anke Vrinssen

Muziek Jazz-Pop-Rock

Basgitaar: Roman Korolik

Elektrische Gitaar: Wim Cops & Dany Daino

Keyboard: Irvine Defays

Zang: Katia Salemi

Muziek Klassiek

Houtblazers

Dwarsfluit: Sofie Verbeeck

Fagot: Pieter Opsteyn

Hobo: Kurt Theunissen

Klarinet/saxofoon: Inge Steutelings

Koperblazers

Klein koper: Gunter Kerkhofs

Hoorn: Patrick Warson

Groot koper: Frank Boonen

Slagwerk

Chris Opsteyn

Strijkers

Viool: An Baeten & Michel Pieters

Cello: Roel Machon

Contrabas: Ruben Appermont

Toetsinstrumenten

Accordeon: Linda Smolders

Orgel: Christel Vandebriel

Piano: Thessy Chen, Beatrice Defays, Irvine Defays, Franco Di Nitto, Allesandro Romagnuolo, Christiane Wijnen

Pianobegeleiding: Bert Koch

Tokkelinstrumenten

Gitaar: Wim Cops, Dany Daino, Ralf Demandt, Bert Maggen, Ils Reymen

Flamenco gitaar: Wim Cops

Harp: Sonja Tavormina

Mandoline: Leoniek Hermans

Klassieke zang

Idi Hofmans

MCV (Muzikaal Culturele Vorming)

Kaatje Moors

Stephanie Corstjens

Nicole Teuwen

Muziekparels, Muziekparels XL & Muzikale ontdekkingen

Rose-Marie Hendrikx & Paulien Ceyssens

Muziektheorie & compositie

Martin Slootmaekers

Klaver visie.jpg
kunstacademie-7.jpg

     Voor wereldoorlog II kende men in onze streek, op gebied van kunstonderwijs, enkel privé-onderricht. Dit beperkte zich meestal tot pianospel, doorgaans gegeven door onderwijzers of kostersorganisten. Voor blaasinstrumenten vond men wellicht een spelend lid van de plaatselijke Fanfare of Harmonie die zich verdienstelijk maakte met de opleiding van jonge spelers voor hun vereniging.

 

     Toch bestond er reeds in de twintiger jaren van de vorige eeuw een solfègecursus in deze regio, ingericht door de Kolenmijnen Limburg-Maas. Bovendien werd er in die tijd veel gemusiceerd in huiselijke kringen en gaf men kamermuziekconcerten.

     

     Na de tweede wereldoorlog werden onder impuls van wijlen Mevr. Vigneron-Ramakers, eredirectrice van de academie van Maasmechelen, en Dhr. Seutin, directeur van de Limburgse Kolenmijnen een muziekschool gesticht met als officiële naam “Muziekschool Eisden-Tuinwijk” en later omgevormd tot “Gewes­telijke Muziekacademie”.

     

     Na een lange weg van onderhandelingen tussen de verschillende aangesloten inrichtende machten was op 21 april 1972 de kogel door de kerk en werd de Gewestelijke Muziekacademie in meerdere zelfstandige zetels opgesplitst. Dilsen-Stokkem was vanaf toen zelfstandige muziekschool. De hoofdschool werd gevestigd in Lanklaar in het voormalige gemeentehuis en als wijkafdelingen kenden wij: Dilsen, Elen, Rotem en Stokkem. In 1978 werd er het filiaal As met haar wijkafdeling Niel bij As aan toegevoegd.

     

     Bij de aanvangsjaren telde de muziekschool van Dilsen-Stokkem +/- 150 leerlingen en is inmiddels uitgegroeid tot een academie van een 700-tal leerlingen. 

 

Op 01 december 1994 verhuisde onze academie van de Nieuwstraat te Lanklaar naar het voormalige klooster hier in de Schuttersstraat te Stokkem en ging het schoolbestuur met een degelijk onderbouwd infrastructureel beleidsplan aan de slag. De klaslokalen werden gerenoveerd en op 02 mei 2002 werd onze concertzaal “OPUS” geopend. 

In eerste instantie beschikten we over de domeinen muziek en woord.

Door latere toevoeging van het domein dans en beeld zijn we op heden erkend als volwaardige Kunstacademie met de vier kunstdomeinen.

Korte historiek van onze kunstacademie
Wie is wie?
Organigram 2022-2023.jpg
bottom of page