top of page
Zoeken
  • markfontaine6

Het ontluikende 2023 voor de violisten van onze academie!

Het nieuwe jaar zinderde nog volop na, toen onze violisten, nu als nonet weer aantraden in de zaal Concordia te Bilzen. Het was even geleden, dat ze er nog waren. Heel de bevolking, muzikanten inbegrepen, werd nl. een tijd opgesloten door de regering. Een bizarre toestand, die het hernemen van het normale leven ernstig bemoeilijkte. Maar nu, op 15 januari, waren ze er terug, onze violisten in Bilzen! Er waren al enkele concerten geweest met beperkte publieksopkomst, maar voor onze vedelaars zat de zaal voor het eerst weer helemaal vol! Een pittig programma ditmaal, mét heel wat humor erbij. 18e Eeuwse salonmuziek, romantiek uit de 19eeeuw, filmmuziek, country, Duitse schlagers uit de voor- en naoorlogse periode (1940-45). Met zo een entourage is bariton, moderator van de Concordia-concerten, Luk Voncken, natuurlijk de geknipte zanger. Het publiek gnuifde! En dat werd duidelijk tijdens de Concordia-concerten van de volgende maanden, waarbij de zaal telkens weer helemaal vol liep. Wel moet gezegd worden, dat de programmatie ook prachtig was. Eerst met het accordeonensemble van onze academie olv. onze collega Linda Smolders. Een maand later met het pop-koor ‘Time2sing’ uit As, een topper, die ook uit onze academie ontstond. Zo stonden de Concordia-concerten voor het voorjaar van 2023 bijna helemaal in het teken van onze academie!!!


Op 4 februari vond in onze academie het jaarlijkse kamermuziek plaats, nadat de grotere ensembles zich hadden laten horen. Bij de kamermuziek ook 2 violisten. De jongste met het concerto in A klein van Antonio Vivaldi, de andere met de sonatine van Anton Dvorak! Dit concert was een mooie oefengelegenheid voor jongste, want enkele weken later nam ze deel aan de provinciale selecties van de Vlamo-wedstrijd, waarvoor ze met glans slaagde! Zo mocht ze door naar de finale (voor Vlaanderen) in Leuven. Hiermee was ze de recenste van onze violisten die haar in deze wedstrijd vooraf gingen.Maart, de jongste lichting van onze academie  toont zich  voor het eerst aan familie en vrienden in ‘Mijn eerste concert’. Dat vindt jaarlijks zowel in de Drieschaar te As als in de Opus-zaal te Stokkem plaats. En ook dit jaar weer een hele rits jonge violisten op het podium. Ze deden het schitterend!


De vraag kwam al uit Nederland in het najaar van 2022. Onze violisten, die 5 jaar geleden het 35-jarig jubileum van koor ‘Con Amore’ begeleid hadden, werden uitgenodigd om dit opnieuw te doen voor het 40-jarig jubileum op 22 april 2023. Muziek werd heen en weer gestuurd, repetitiedatums gepland. De eerste orkestrepetitie ging door in onze Opus-zaal. Veronika Peerboom, ook de dirigente van ‘Con Amore’ volgde vanuit de zaal mee en gaf aanwijzingen. De repetitie verliep vlot want gewoontegetrouw dagen onze violisten altijd goed voorbereid op. Zo reden ze de week later al de grens over naar Heythuysen (Nl.) voor de 1ste repetitie met koor. Het werd een hartelijk weerzien met het numeriek sterk gegroeid koor sinds laatst. Veronika nam de leiding. Degelijk en muzikaal, veeleisend, nooit kwetsend, zoals altijd. Koor en orkest gingen ervoor. Nog de generale repetitie en ze stonden er. 22 april! Zaal de Bombardon zat eivol! Het al gevarieerde koorprogramma (klassieke koormuziek, Franse chansons, filmmuziek, pop, …) werd nog rijker door het instrumentale werk van het orkest (tango, Engelse salonmuziek, meditatieve muziek,…). Een voltreffer voor het publiek, waaronder flink wat Vlamingen! Het drankje na afloop deed deugd. Het was warm in de zaal. Toehoorders en vertolkers praatten nog lang na. Anderen vonden mekaar niet meer terug in de mensenmassa. Laat die avond keerde iedereen tevreden huiswaarts. Voor enkele van onze violisten vielen er nog veel kilometers te rijden.In juni stelt onze academie zich jaarlijks met ‘Professor Allegro’ voor aan de leerlingen van de 2e leerjaar. Het is niet altijd eenvoudig om jeugdige leerlingen te vinden, die op een weekdag in de ochtend naar de academie mogen of kunnen komen om een stukje voor de kinderen te spelen. Maar bij onze violisten is er wel altijd eentje die kan komen en zo was ook dit jaar de viool weer mooi vertegenwoordig op beide concerten (As en Stokkem).


2 van onze jonge violisten sloten het schooljaar af door deel te nemen aan de strijkersstage te Brussel in het begin van de maand juli. Dàt was een ogenopener! Samen komen, samen musiceren met de best spelende jongeren van het land! Maar het ging hen prima af! Razend enthousiast waren ze toen ze terugkeerden! Maar ze waren ook verrast want wat bleek? Ook een jonge contrabassist en een slagwerker van onze academie namen deel aan die stage! De gemeentegrenzen houden onze jongeren niet tegen!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page