top of page
Zoeken
markfontaine6

Zomer en najaar van 2022 voor onze violisten

Bijgewerkt op: 1 jul.

Op 1 september zwaaiden onze academiedeuren weer open om jong en oud te laten musiceren! Maar daar wachtten onze jonge violisten dit jaar niet op. Een van hen werd einde juni nog gevraagd om in Niel - bij – As in haar school op te treden. Meteen zegde ze toe met haar jongere zus. Die leert accordeon in onze academie en was de perfecte begeleidingspartner. De stukjes van de accordeon- en vioolles, vormden een mooi programma! Met grote ogen keken de schoolgenootjes toe, toen de zussen al die mooie stukjes in de school speelden! Het daverend applaus was meer dan verdiend! Dit moedigde de zussen aan om in As tijdens de zomermaanden op de markt te spelen. Ook hier kregen de vrolijke zomerklanken gul applaus! Daarmee eindigde het echter nóg niet. Weer vroeg hun school in Niel-bij-As hen, nu voor de heropening van het schooljaar. Natuurlijk deden ze dat, weer onder veel bijval. Ze maakten duidelijk indruk! En ook een beetje jammer, dat niet meer kinderen deze vrijwel gratis muzikale ontwikkelingskansen grijpen. Over de landsgrenzen is muziekonderricht enkel voor begoede mensen.


Allerheiligen Diepenbeek

Allerheiligen. 1 november. Als de mensen naar de kerkhoven trekken. De laatste jaren wordt de herdenking van overledenen in sommige gemeenten omlijst met muzikanten en woordkunstenaars. Zo ook in Diepenbeek, waar een oud-leerlinge samen met onze harplerares met gepaste muziek, ondanks het gure weer vele belangstellenden boeiden.


De Rousseeuw Prijs

Op 12 oktober beleefden weer andere oud-leerlingen viool iets uitzonderlijks! De KUL vroeg hen als strijkkwartet voor de prijsuitreiking van ‘The Rousseeuw Price for Statistics’ in de promotiezaal van de universiteitshallen. Het was niet de eerste maal dat de KUL oud-leerlingen van onze academie verzocht om allerlei plechtigheden op te luisteren. Tot hun verbazing verliep de plechtigheid deze keer in beperkte kring én … in aanwezigheid van de koninklijke familie, die duidelijk genoot van hun muziek! Ooit begonnen deze violisten als jonge kinderen aan onze academie …


13 november was een heuglijke dag voor onze violisten. Ze lieten de Muzikale Kring Maasland herleven met een prachtig concert. Verslag en foto’s hiervan vindt u elders in onze historiek.


Ook het Cava-kwartet van onze oud-leerlingen was dit najaar weer flink aan zet. Eerst met hun jaarlijks concert op het prachtige kasteel van Gors-op-Leeuw.


Een maand later, 19 november, begeleidden ze het Bilzense koor Cantifoone olv. Lou Van Cleynenbreughel, in prachtig werk van Bruch, Haydn, Mozart, Verdi en Mendelssohn!  En op 4 december bracht het kwartet een zeer sfeervol Adventsconcert in de St. Mauritiuskerk in hartje Bilzen. Toen uitgebreid met een blokfluitspeler en bariton Luk Voncken. Het wat archaïsch klinkend programma klonk zó verfrissend vergeleken bij nog maar eens Jingle Bells in al de winkelstraten. En dat kon het publiek waarderen!




In de Advent en Kersttijd waren vooral onze jongste violisten weer erg actief, soms voor onze academie, soms voor anderen. Héél onze jonge lichting beet als groep de spits af in Grote Brogel (9/12) en Meeuwen (10/12). Voor hun eerste Kerstconcerten kon het niet prachtiger. De omstandigheden leken recht uit een boek van Charles Dickens te stammen. Vanuit welke richting ze ook kwamen aanrijden, het laatste deel van de reis liep over lange, smalle, balkdonkere wegen door uitgestrekt wolvengebied! Enkel een bleke volle maan, getooid in een vaalgele sluier, verlichtte de heldere, wat mistige vriesavond. Eindelijk dook in de verte de zwakverlichte kerktoren van Grote-Brogel als een vuurtoren op. Daar wachtten hen dirigente Cindy Gebruers en haar koor op, samen met haar zoon, die aan onze academie contrabas studeert. Het oefenen van de voorbije weken wierp zijn vruchten af. De korte generale repetitie verliep als een fluitje van een cent! Samen lekker boterhammetjes eten en het was al tijd voor het concert. De kerk was in de tussentijd helemaal vol gelopen. Plaatsen te kort! Stemmige popsongs door het koor en oude kerstliederen door onze strijkers wisselden elkaar prachtig af. Onze vedelaars met knalrode Kerstmutsen op het hoofd! Tussendoor zong de dirigente met een parelende stem enkele stukken solo. Het applaus sprak voor zich! De mensen hadden duidelijk genoten! Na afloop verzamelde iedereen in de zaal vlakbij waar bij een warm drankje de tongen meer dan los kwamen. Maar dan was het snel naar huis voor onze nog jonge violisten, want ’s anderendaags wachtte hetzelfde in Meeuwen! En ook daar de Dickens-sfeer en dezelfde bijval. Onze nieuwe generatie had een puike start genomen!


Maar daarbij stopte het niet. Des anderendaags, op 12 december, speelde een van hen al opnieuw in het schoolconcert van de lagere school ‘De Uiterwaard’ te Stokkem, een andere in haar school te Dilsen. Weer een andere bracht de kerkgangers onder de indruk tijdens de Eucharistieviering in Stokkem op 18 december. Tot slot stalen nog 2 anderen met hun vioolspel op 23 december de harten van de toehoorders. Eentje in de lagere school van Dorne, eentje in de Stedelijke Basisschool te Dilsen.


 

Om aan alle aanvragen voor Kerstconcerten te kunnen voldoen, moesten onze gevorderde en afgestudeerde violisten zich in 2 ensembles splitsen. De eerste groep trok enkele weken voor het concert naar Horn bij Roermond, Nederland, waar hun een blij weerzien wachtte met dirigente Veronika Peerboom. Al meer dan 10 jaar doet ze heel graag beroep op onze violisten! Violisten zijn zeldzaam tussen de landsgrens en Venlo!


In het koor van Horn zongen minstens 60 zangers/zangeressen. Het ensemble bestond uit slechts 9 strijkers, waaronder (ook hier en alweer) een van onze jongsten!



Maar de rijke toon van onze mensen kwam in mooi evenwicht met het klankvolume van het koor. Daarvoor zorgde Veronika! Het was uitkijken naar zaterdagavond 17 december! ’s Morgens volgden de violisten in Stokkem nog les in de academie, om 16u45 klonken hun eerste tonen al op de geluidstest in de St. Martinuskerk te Horn. Daarna schoven ze samen met het koor bij aan voor een lekkere hap. Gezelligheid troef! Maar daarna terug de focus, het concert begon. De tot de laatste stoel gevulde kerk wachtte vol verwachting de eerste tonen af. De mondreclame van het koor had nl. zijn werk gedaan sinds de eerste gezamenlijke repetitie … Koor en orkest stonden prachtig opgesteld vooraan in de kerk. Het was pure magie toen de eerste klanken de kerkruimte vulden. Dirigente Peerboom bracht met koor en orkest het publiek in vervoering. Die emotie kreeg na afloop ruim de kans om geventileerd te worden, want het concert duurde niet zo lang en begon al om 19u30 om… na al dat moois ieder in een unieke Kerstsfeer samen te brengen bij lekkers allerhande. Laat die avond namen onze violisten afscheid van de nieuwe vrienden en reden door de donkere nacht weer richting Vlaanderen. Vage plannen voor de toekomst waren al gesmeed!



Ons 2e ensemble van gevorderden en afgestudeerden kwam op zondag 18 december om 15u in actie. Hun gedenkenswaardig Kerstconcert te Geistingen, enkele jaren voorheen, was men daar nog niet vergeten. Graag gaven ze gehoor aan het koor olv. Henri Coenen om opnieuw mee te doen in het Kerstconcert. Henri, een trouwe kompaan al van de begin van de academie en nog steeds actief met energie voor drie! Dit jaar was sopraan Veerle Henckens de gastsoliste. Onze collega orgel, Christel Vandenbriel, begeleidde! Feilloos loodste de dirigent zijn 24 zangers en zangeressen, soliste en orkest door het stemmige Kerstprogramma.


Op gezette tijden sloot het publiek, dat de kerk tot de laatste stoel vulde, met samenzang aan hij koor en orkest. Wat een applaus toen de laatste klanken hoog in het kerkschip wegstierven! De toehoorders straalden, hadden ‘hun’ Kerstmis geproefd en praatten nog lang en knus na in de belendende, mooi versierde zaal.


Ook de Karolingers uit Maaseik kennen onze strijkers. Zij vroegen een strijkkwartet om de kerstmis op 25 december op te luisteren.


Het muzikale kerstgebeuren sloot, zoals al enkele jaren gebruikelijk, met ‘U zyt wellcome’ in Elen op 2e Kerstdag, 26 december. Dit prachtige initiatief ism. de St. Vincentius-vereniging ontplooit zich jaarlijks om een nieuw geschreven Kerstverhaal. Het is de rode draad doorheen een mooie reeks oude Kerstliederen, gebracht door het St. Caecilia-koor van Elen olv. Erik Opdenakker, en onze violisten. Koor en strijkers delen er een decennialange muzikale geschiedenis! Ook hier loopt de kerk jaarlijks helemaal vol. De mensen verlangen naar Kerstsfeer in deze gedaante. Is het de leegte van de consumptiemaatschappij, die dit verlangen wakker maakt? Ere wie ere toekomt. Zonder de mateloze inzet en creativiteit van Hubert Ramakers, Jaak Regal en Erik Opdenakker zou dit initiatief veel moeizamer tot stand komen.


Ook op 26 december bracht Casino Tongeren, ook naar jaarlijkse gewoonte, de laatste voorstelling van haar operette. Dit jaar was dat ‘De Zigeunerbaron’ van Johan Strauss. En ook hier speelden oud-leerlingen, violisten van onze academie mee. Ze brengen al bijna een halve eeuw mooie muziek en geluk voor duizenden mensen binnen en soms ver buiten onze provincie. Na al die zalige muzikale drukte wachtte onze violisten een welverdiende rust. De ‘herderkens’ zongen: ’t Liep tegen het nieuwe jaar’!



18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page