Wie de concertkalender van onze violisten sinds september volgde, merkte dat ze niet stilzaten. In 4 maanden schonken ze een kleine 1500(!) mensen door schoonheid gelukkige uren. Veelal mensen zonder band met onze academie, maar die met hun belastingbijdrage wél de ontplooiing van violistiek talent aan onze academie betaal(d)en. Zonder hen sluiten onze deuren. Zij kregen moois terug voor de kansen, die zij onze violisten boden.
Elk schooljaar legden de violisten hun (vnl. buitenschoolse) "vedel"-lijst bij de directeur neer. Gemiddeld zo een 25x per schooljaar! Duizenden mensen genoten, tot ver buiten de stadsgrenzen soms ook in Nederland en Duitsland, van hun concerten. Het ging nog verder. Oudleerlingen, die ook nog steeds fijn mee vedelen en zo nieuwelingen inspireren, stichtten onder impuls van J. Beckers hun eigen kamerorkest Enigma, nu o.l.v. van de gedreven Portugese dirigent, Luis Andrade.
Dit succesverhaal was enkel mogelijk door samenwerking met veel fijne mensen. Vooreerst onze gastvrije academie met allen die daar in bijdragen, maar ook de collega's zoals Roger Hulsmans, Kurt Theunissen, Thessy Chen, Idi Hofmans, Karl Stroobants, Nora Biro, Patrick Warson, Christel Vandenbriel, Roel Machon... Laten we ook de vele gastvrije kerkvaders en kerkkoren niet vergeten. Zij gaven in vele zondagsmissen kansen aan onze (beginnende) violisten, waarvoor anders gewoon geen podium zou bestaan hebben. Of die met hun parochiezalen, voor cultuur van eigen bodem, dankbare alternatieven boden.
Heel veel werd enkel mogelijk door 1man, die ons helaas in 2009 ontviel, Raymond Taets. Toen er geen enkele cellist in heel de streek en een orkest dus onmogelijk was, werd hij jarenlang de enige cellist, hoewel hij toen geen band met onze academie had.
Een nieuw decennium ligt klaar... als een boek, nog ongeopend... aan de violisten om samen met fijne mensen de bladzijden te vullen.
Comments