Omstreeks 1980 schitterde het blazoen van Stokkem tot ver buiten zijn grenzen, tot ver buiten de provinciegrenzen, zelfs landsgrenzen. Dat kleine dorp herbergde niet 1, maar 2 harmonies die tot de top van het land behoorden en voortdurend nek aan nek met elkaar in een kwaliteitsstrijd verwikkeld waren. Zoals wel op meer plaatsen met 2 korpsen verdeelde dit ook heel de dorpsbevolking in 2 kampen. Onder andere omdat beide in hetzelfde kleine poeltje visten naar nieuwe leden.
Maar enkele jaren voorheen al was iets gebeurd wat niemand verwacht had. Er kwam een gemeentelijke muziekschool (in Lanklaar)! Een nieuwe speler op het terrein! Directeur werd Jaques Ubaghs, tevens dirigent van de harmonie St. Cecilia. De kans was nu reëel, dat de weinige kinderen van het dorp, geschoold gingen worden in de muziekschool i.p.v. de harmonies. Een bedreiging voor de opleidingssystemen van de harmonies, die tot nu toe alles zelf hadden moeten organiseren. Zolang het blazers of slagwerkers betrof, hoe onzalig ook, die konden later nog naar een van beide korpsen, maar er kwam ook een vioolklas! Die kinderen waren verloren voor de harmonies. Wat nu?
In die jaren zond BRT3, de toenmalige Vlaamse klassieke radiozender elke zondagmorgen van 11.00h tot 12.00h een programma voor en door brassbands, fanfares en harmonies: "Rond de kiosk". De programmamakers vernamen via via wat in dat kleine, veraf gelegen maar beroemde Stokkem was gebeurd. Interessant genoeg voor een aflevering. Zo kwamen ze vanuit Brussel naar Lanklaar afgezakt.
Begin jaren '80 was ik aangeworven om de vioollessen, gestart onder de Luikenaren Emmanuel Koch en Charles Jongen, geholpen door directeur Ubaghs, over te nemen. Deze laatste tipte me over de plannen van de "radiomakers". Dus op een zondagochtend reed ik naar het voormalige gemeentenhuis van Lanklaar, waar de muziekschool gehuisvest was, voor het radio-intervieuw. Het ging door in het bureau van de directeur en meteen staken ze van wal met strijkers in blazersland en de mogelijke problemen daarrond. Hoe ook, tot dan toe had ik niet het minste probleem gemerkt, maar ik woonde ook niet in die gemeente. Ook directeur Ubaghs, die er wel woonde, beweerde dat er geen vuiltje aan de lucht was. Hij zag zelfs samenwerking op termijn (o.a. een concert met mij als solist voor zijn harmonie, wel gepland maar nooit plaats gevonden). Een week later waren we daarmee een uurlang in heel Vlaanderen te horen.
Ook in de jaren die volgden merkte ik nooit het geringste probleem. In tegendeel, zelfs enkele kinderen van leidinggevende mensen in de korpsen kwamen naar de vioolles! Al die kinderen groeiden op en studeerden flink. Zo ontstond het strijkersorkest van Stokkem, dat ook over de gemeentegrenzen begon te schitteren. Maar het ging verder dan dat... De harmonie St. Cecilia begeleidde Goele Severijns, violiste maar tevens contrabassiste in de harmonie, in een vioolsolo. Dan vroegen de strijkers fagotten van de St. Cecilia mee naar Hoeselt voor 7 operette-opvoeringen. De strijkers vroegen hoorns, fagotten, hobo's, klarinetten voor de uitvoering van een pianoconcerto van Mozart in de academie, of voor het groots opgezette Marialiederen-concert te Beringen. Het kwam tot een prachtige samenwerking tussen de harmonie St. Cecilia en het strijkorkest in zaal Nieuwenborg (met o.a. de Romance in F van van Beethoven, voor viool en orkest). De fanfare van Dilsen vroeg Yasmien Pieters als vioolsoliste voor hun filmconcert. De harmonie St. Elisabeth liet de samenspelklas oefenen in haar repetitieruimte, toen er in de academie geen plaats was. De harmonie van Vlijtingen vroeg de strijkers voor een gezamelijk concert. Onze huidige academiedirecteur, Marc Vanhengel, nam de strijkers mee voor een concert met zijn harmonie, in het Dommelhof. Dan de strijkers weer met "geleende" hoorns van Stokkem naar Nederland in een Bruckner-mis. En op 24 januari 2009 vroeg de harmonie St. Elisabeth van Stokkem het strijkkwartet van onze oud-leerlingen voor de opluistering van hun jaarfeest. Binnenkort speelt dit strijkkwartet ook in Neeroeteren voor de plaatselijke harmonie. Wie had het ooit durven dromen! Er kwamen geen problemen, in tegendeel, er kwamen wederzijds mogelijkheden. Als "Rond de kiosk" vandaag nog bestond...
Commentaires