top of page
Zoeken

Winter, lente en zomer 2016 met onze violisten! Geen winter-, lente- of zomerslaap!

De aanvang van het nieuwe jaar hing nog in de lucht toen 3 van onze jonge violisten in Antwerpen gingen meespelen in het ‘Animated 2016 Jong Symfonisch Orkest Antwerpen’. Ze waren immers opgemerkt, een half jaar voorheen, bij het orkest van J&M Limburg op Alden Biesen. ‘Animated’  daagde uit: o.a. de ‘Bolero’ van Maurice Ravel op het programma! En de kers op de taart? Na dagen flink samen oefenen, op 13 februari een slotconcert in Amuus te Antwerpen!  

     In februari waaide de wind dan weer uit een heel andere richting. Het Requiem van Gabriël Fauré, door onze violisten, enkele jaren geleden, echo-de nog steeds na. Dat onze mensen dit konden, had koren de ogen geopend! Een vergelijkbaar professioneel ensemble was voor hen onbetaalbaar. Nu nam het koor ‘Cantifoone’ (Bilzen, olv. Annick Claesen) het voortouw met versterking van ‘Cantate’ (Aarschot, olv. Tineke Verlooy). Het was met ‘Cantate’ dat onze violisten voor het eerst dit prachtige ‘Requiem’ brachten.

     Er stelde zich wel 1 probleem. Fauré was te weinig voor het concertprogramma. Wat paste hierbij qua thema, tijdsduur? Er bood zich niet dadelijk een oplossing, zodat bij de muzikale vrienden van weleer te Aken nagevraagd werd. Die waren opgeleid in ‘Kirchenmusik’. Maar ook in Aken waren veel jaren verstreken en de gezochten werkten nu voor de blauwhelmen in Afghanistan! En dus werd in Afghanistan nagedacht over een oplossing voor de strijkers van Dilsen-Stokkem! De keuze viel op de beklemmende ‘Via Crucifix’ van Franz Lizst. Niet met orkestbegeleiding, wél met orgel. En of dit een beklemmende versie werd!

     Met maar 2 repetities stonden onze strijkers er, ondanks dat heel wat violisten intussen vervangen waren door andere (veel jongere). Zo is dat nu eenmaal met een academie-ensemble. Toen kwam de eerste ontmoeting met de koren en de solisten, sopraan Karlijn Noten en bariton Koen Van Agtmael), in de kerk van Val-meer. De chemie was er meteen, iedereen was goed voorbereid! De koren (60 zangers), orkest (20 musici), solisten, organiste klonken prachtig van bij de 1ste noot!

    Het 1ste concert vond ook in Valmeer plaats (28 februari) voor een propvolle kerk. De lokale Heemkundige Kring besefte de uitzonderlijke gebeurtenis en legde alles op geluids- en filmband vast. Het werd een indrukwekkend concert, deels omdat de organiste en het orgel in het orkest konden plaats nemen. Maar ook omdat beide koren zeer genuanceerd zongen, gedragen door een heel warm klinkende strijkersgroep. Dit in tegenstelling tot het concert op 3 maart in Wezemaal (Aarschot), waar het orgel op het hoogzaal stond en koren/orkest vooraan in de kerk. Maar ook hier zetten alle vertolkers een uitmuntende prestatie neer! Ook voor een volle (weliswaar erg koude) kerk. Na beide concerten moesten heel wat luisteraars bij ‘n glaasje hun enthousiasme kwijt. Onder hen verscheidene die bekend staan om hun wel erg kritische ingesteldheid. Maar niet voor deze 2 Fauré-concerten! Ze waren o.a. erg onder de indruk van de kwaliteit van onze strijkers. Onder hen ook verscheidene die, na het concert in Valmeer, speciaal terugkeerden voor het 2e concert  in Wezemaal!

     Maar ook onze beginnende violisten zaten niet stil. Op 31 januari vulden zij de namiddag met hun leerlingenvoordracht in de Opuszaal van onze academie. Naast viool, begeleid door piano, was er ook kamermuziek te genieten (duo’s, strijkkwartet, strijkkwintet). De 19e maart speelde een van die jonge violisten ook in het bejaardentehuis ‘Pallieter’ in As. Dit op initiatief van haar school ‘De duizendpoot’ te As. En op 27 maart, Paasdag luisterde een van onze jonge violisten de Paasmis op in Maasmechelen!

     Enkele weken daarvoor kwam echter uit Ell (Nederland), waar onze violisten het jaar daarvoor fijn samen musiceerden met het Ellse Avanti-koor, slecht nieuws. Een van de koorleden was stervende en zijzelf vroeg of dezelfde violisten als toen haar uitvaartdienst wilden opluisteren met de innemende Missa Angelica van  Meester Roger Hulsmans. Natuurlijk wilden onze mensen dit. Enkelen waren echter niet vrij, maar onze academie heeft al jaren geen probleem meer als onverwacht vervangers moeten aantreden. Een volledig ensemble speelde ingetogen het afscheid in Ell, die 2e april. Die  laatste wens werd integer vervuld.

     In de loop van de maand april nodigde onze collega harp, Sonja Tavormina, een strijkkwartet van oud-leerlingen, violisten, uit om haar te begeleiden in haar bewerking van ‘Primavera’ (Enaudi). Mét geluids- en beeldopname in onze Opuszaal. Op de uren flink oefenen/opnemen, volgde nog heel de technische nabewerking, maar het resultaat mocht er wel zijn. Het filmpje werd op you tube geplaatst en kreeg binnen de kortste tijd wereldwijd een ruime bijval.

https://www.youtube.com/watch?v=7CsSxAR12gA

 

    Nog in april kwam een andere van onze violisten op een enig idee. Ze volgt de opleiding ouderverzorging. In het ouderentehuis van Maasmechelen speelde ze in haar eentje bekende liedjes uit de jeugdjaren van de dementie- en Alzheimerpatiënten. Dat werd een zeer gesmaakt concertje, waarbij heel duidelijk te zien was welke grote beleving dit bij de oudjes wakker maakte. Maar ook het personeel stond te kijken. Een toekomstig personeelslid dat zowat kan! Of hoe een viool ook andere deuren kan openen.


In de meimaand haalden onze violisten weer een stunt uit! Op Pinksterzaterdag, 14 mei, stond de ‘Missa Jubilate Deo’ van Meester Roger Hulsmans in de St. Martinuskerk te Dilsen op het programma. Het vervolg van de fijne samenwerking in Ell (Nederland) tussen het Avanti-koor olv. Victoria Chuyanova onze violisten. Maar… de ‘Missa Angelica’, ook van Meester Roger, stond voor 15 mei, Pinksteren, in Elen aangekondigd. Daar met het St. Caecilia-koor van Elen olv. Eric Opdenakker en de strijkers van onze academie. Dus: 2 verschillende missen van Meester Roger, op 2 verschillende plaatsen in dezelfde gemeente, door 2 totaal verschillende koren en orkesten, tijdens hetzelfde weekeinde! En op het Nederlandse koor na, allemaal mensen van eigen bodem! Veel intenser kan onze academie in eigen regio niet meer aanwezig zijn.


   In beide kerken genoten alle vertolkers, in aanwezigheid van de componist, ongelofelijk veel bijval. Zelfs vanuit Hasselt, Tongeren, Bilzen en Diest waren mensen speciaal hiervoor naar Dilsen-Stokkem afgezakt! En ze hadden het zich niet beklaagd, vertelden ze achteraf blij!Pinksteren in Elen, 15 mei 2016

De meimaand is jaarlijks ook de Communiemaand. Analoog met vorig jaar luisterde ook nu weer een violiste van onze academie, begeleid door een accordeonist, in Haspengouw ettelijke Communiemissen op. De communiecantjes keken zich de ogen uit op onze jonge, puike violiste. Ze kennen dat niet in hun regio. Hopelijk vindt een of ander kindje hierdoor de weg naar een wereld van schoonheid.

     En het schooljaar werd op 30 juni besloten met nog een andere violiste, die in haar ‘Middenschool H. Hart’ te Bree in kerk van De Vostert de eindejaars plechtigheid opluisterde. Hierbij begeleid op piano door een vriendinnetje. Ze bleek de enige van heel de school, die (nog?) viool speelt. Zo fijn, dat een violiste van onze academie kan laten zien, dat er ook nog een andere wereld is dan die van tablets of voetbal.

     Een gulle zon opende de zomer! Vakantie!!! Maar verscheidene van onze violisten legden de viool niet voor 2 maanden in de kist. Enkelen gingen met het strijkersorkest van Nico in juli naar Polen! In augustus speelden dan weer anderen op een Bach-stage in Alden Biesen olv. Sigiswald Kuijken! Nog anderen trokken naar een muziekstage in Tilff (Wallonië).  J&M Antwerpen Brussel

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page