top of page
Zoeken

Waar mensen de handen in elkaar slaan! De violisten van Stokkem opnieuw te Gent! 

   Op Beloken Pasen, 11 april 2010, waren onze violisten opnieuw uitgenodigd in de kwaliteitsreeks "concertmissen" van de unieke St. Pietersabdij te Gent. Waar vorige keer onze violisten alleen optraden, was nu duidelijk dat men in Gent sinds toen van meer droomde. Toen werd trouwens meteen al gesproken over verderzetting van de samenwerking. Liefst meteen het jaar later, maar de kalender van onze strijkers zat al overvol. Dan maar 2010!

     Ditmaal zag men het groter. Het Sint-Aldegondekoor van Lemberge en het Adagiokoor uit Gent, samen ongeveer 80 zangers, studeerden de Missa Brevis (KV65) van W.A. Mozart in. In de Maasvallei konden onze violisten nog niet aan de slag, want afzonderlijke partituren waren niet te verkrijgen. Gelukkig, Ward Prikken, oud-leerling (viool) van onze academie loste dit probleem in 1-2-3 op. Zo verdween de laatste hindernis voor een wondermooi project.

     10 april, vroeg in de ochtend, vertrokken ze dan naar Gent. De enige repetitie met beide koren was nl. om 09.15h, anderhalf uur vóór de mis. Maar dat vormde geen probleem. Koren, orkest en abdijorganist Leon Bierens hadden hun huiswerk goed gemaakt. De naar elkaar gekeerde kerkstoelen, de priester helemaal in het midden, waren volledig gevuld!!! Wat volgde was een "warme" eucharistieviering door de ontspannen inbreng van de priester én de gelovigen, het prachtig historische kader en de feestelijke muziek. Ook het concertje van onze violisten na de mis (bij een drankje) waardeerden de kerkgangers zeer.

     Dan de gezellige, eenvoudige maaltijd met alle deelnemers, onder in de knus ingerichte krypte van de kerk. Ook nu werd weer gepland voor verder samenwerking. Na het middagmaal kregen onze violisten een prachtige cultuurhistorische wandeling door Gent aangeboden, met als hoogtepunt het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de net gerestaureerde, St. Baafskathedraal. Een zalige dag om op terug te kijken en... om al stilletjes te dromen van het volgende!

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page