top of page
Zoeken

Onze violisten verwarmen de lange koude lente van 2013!

Dat winter en lente in 2013 tot Pasen sneeuw zouden brengen…! Gelukkig zorgden onze violisten voor hartverwarmend moois! Welke? Onze nieuwste lichting! Begonnen in september 2012 speelden ze al met 4 in de sted. bib op de poëziedag van het Davidsfonds, afd. Dilsen-Stokkem. Het applaus van de volledig gevulde zaal sprak telkens voor zich. Onze jongeren glunderden! Het was overigens niet de eerste keer, dat het Davidsfonds onze leerlingen zo mooie podiumkansen biedt, waarvoor dank!

     Op 18 maart stonden ze dan, nu met 8(!), in de Drieschaar te As, 2 dagen later (20-3) in zaal Opus van onze academie voor "Mijn 1ste Optreden", concerten speciaal voor onze nieuwelingen. Ook hier veel applaus van weer volledig gevulde zalen!

     Op Passiezondag (24-3) speelden onze gevorderde violisten weer buiten de stadsgrenzen. Ze waren gevraagd om in de mooie, moderne kerk van Schoonbeek (Beverst, Bilzen) de koren Pro Musica (Beverst) en het Tiens Renaissancekoor (Tienen) in het prachtige Stabat Mater van Rheinberger te begeleiden. Beide koren genoten eerder al van het kunnen van onze mensen. Dus was er ook voor deze samenwerking maar 1 adres: Dilsen-Stokkem. Sneeuw en ijs op Passiezondag, maar dat kon zowel spelers als het talrijk opgekomen publiek niet afschrikken.

     Onze vedelaars openden met het ingetogen “ ’t Kerkske van te Lande” van August De Boeck en “ Andante” van Georges Bizet. In kerk kon men een speld horen vallen! Daarna brachten beide koren een indrukwekkende a capella Kruisweg, in 14 staties, waarvan verscheidene met Vlaamse composities (De Boeck, De Greeve,...). Weer werd duidelijk welke pareltjes in onze streken het licht zagen, maar te weinig tot klank mogen komen. Wat meer chauvinisme...? Tijdens de staties werd achter de vertolkers de bekende kruisweg van Albert Servaes getoond. Een meesterwerk!

     Na het zeer gesmaakte intermezzo van onze violisten met werk van o.a. Sibelius, kwam het magistrale Stabat Mater van Rheinberger door beide koren en onze violisten. Marcel Luts, dirigent van Pro Musica, hanteerde de dirigeerstok. Rheinberger betoverde! Staande ovatie voor al de uitvoerders! Terecht! Maar de luisteraars wilden ook nog in het nabije Jeugdhuis, bij lekker gebak (door de koorleden!) en drankjes, tot in de late uren hun indrukken aan spelers en zangers kwijt! Iedereen wou een opvolger van dit wondermooie concert. Toen later die avond uitvoerders en toehoorders door de ijzige lentenacht huiswaarts keerden, waren de eerste kiemen voor de toekomst al geplant.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page