top of page
Zoeken

Onze violisten in oktober met de 2e Latijnse Mis van collega Roger Hulsmans in Nederland

Al jaren telt onze academie ook Nederlandse leerlingen, wat al enkele keren daar concerten bracht voor onze violisten. Ook in 2012 toen het koor ‘Avanti’ uit Ell (Nederland) zijn aanloop nam voor zijn jubileum van een halve eeuw samen zingen. Een sopraan in het koor, kende onze mensen al van jaren ervoor.  Haar kinderen studeerden aan onze academie, haar echtgenoot vroeg in 2006 onze violisten om het prachtige concert ‘Het Gebaar’ mogelijk te maken (CC Achterolmen te Maaseik). Zo kwam in 2012 de vraag of onze violisten ‘Avanti’ voor het jubileumconcert wilden begeleiden in de Missa Jubilate Deo van ex-collega Roger Hulsmans, meester Roger!

16 september 2006 Het Gebaar olv. J. Koolen CC Achterolmen, Maaseik


Het Ellse kerkdoksaal bood ruimte voor koor, orgel en 5 van onze violisten. De celliste, Nederlandse, ook oud-leerlinge van onze academie, woonde ter plaatse.

     Ell werd één grote verrassing! Zaterdagnamiddag 17 oktober klommen onze mensen langs het nauwe wenteltrapje naar het doksaal. De cello geraakte amper boven. Daar wachtte ‘Avanti’ olv. V. Chuyanova, sopraan, opgeleid aan het conservatorium te Minsk (Wit-Rusland)! Wat een hartelijke kennismaking! Van bij het begin maakten de deskundige dirigente en een fiks ‘Avanti’ grote indruk.  Het was aanpassen voor onze mensen om te voldoen aan de ‘Slavische’ interpretatie van de dirigente in de Missa Jubilate Deo.  

     Omgekeerd verrasten onze mensen koor en dirigente met hun mooie begeleiding! Violisten bleken een primeur in Ell! De wijde omgeving blijkt weinig of geen strijkers te bieden. En de laatste verrassing was een koorlid, dat een van onze violisten herkende ‘van ergens’. Onder de indruk van zoveel, reden onze mensen enkele uren later weer naar Dilsen-Stokkem.

     De 2e repetitie, die volgende donderdagavond, wist een tenor uit het koor vanwaar hij onze violist kende. Die stond op een schilderij in zijn woonkamer! Stomme verbazing! Hoe kon dat? De man zou een fotootje nemen en bij het concert, zaterdag 24 oktober, meebrengen.

     Concertdag! Om 15u00 begon de generale repetitie en ging het fotootje al rond. Inderdaad, de tenor was schilder en had onze violist geschilderd tijdens het concert ‘Het Gebaar’ in 2006 te Maaseik! Daar werd druk over na gepraat (en gelachen) tijdens de gezamenlijke broodjesmaaltijd met heerlijke warme soep!

     Om 17u45 ging dan voor een volle kerk, in aanwezigheid van de componist, de prachtige jubileummis van start. En hoe dat klonk! Het doksaal stuurde de muziek glashelder het kerkschip in, vastgelegd in een mooie geluidsopname. Het dankwoord van de pastoor en Jan Koolen, het lange slotapplaus en het uitvoerig napraten met de mensen nadien, onderstreepten wat de compositie van ‘onze’ meester Roger in Ell losgemaakt had.

     Dan wachtte in de zaal om de hoek een lekker glaasje. Onze mensen koesterden zich in de warme leefwereld van het ‘Avanti’-koor. Toen ze later door het donker weer richting Dilsen-Stokkem reden leek ‘Ell’ wel weken geduurd te hebben. Toch waren ze precies 1 week daarvoor voor het eerst langs dat smalle wenteltrapje naar het doksaal geklommen… Intussen prijkten onze violisten al op de website van het ‘Avanti’-koor!

20 oktober 2015 met het koor ‘Avanti’ in de kerk te Ell, Nederland

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page