top of page
Zoeken

Onze strijkers in het voorjaar van 2018, weeral binnen en buiten de landsgrenzen!

De concertmissen van Haydn, Mozart, Bruckner, e.a. waarin onze strijkers koren van binnen- en buitenland begeleidden vonden steeds ruimere weerklank. Zo werd in de loop van 2017 gevraagd om het ‘Requiem’ van Mozart te begeleiden? Het antwoord was ja en neen. Hiervoor dienden de rangen aangevuld te worden met een aantal professionele musici, blazers en een timpanist. Sponsoring zou ook nodig zijn. Maar waar een wil is, is een weg. Het koor ‘Van Eyck-ensemble’ uit Maaseik, het koor uit Geraardsbergen en een orkest met als kern, onze strijkers sloegen de handen in elkaar. De 4 solisten werden: sopraan Evelyne Bohen, alt Veerle Henkens, tenor Ioan Micu en als bas Bruno De Jonghe. En ook nu bestond het orkest van onze academie weer uit een aantal ouders, die samen mét hun kinderen aantraden!

Beide koren kwamen na de individuele voorbereiding samen tijdens koorweekeinden. Ze woonden te ver voor kortstondige repetities. De orkestleden echter kwamen vnl. uit de oostelijke helft van Limburg en liepen in onze gastvrije academie warm.

Mozart’s Requiem in de Catharinakerk te Maaseik


Het eerste tutti-repetitie ging door in de kerk van Nederboelare (Geraardsbergen), waar ook het 1ste concert zou plaatsvinden. De verwachtingen waren hoog gespannen, de onrust was er ook. Al verscheidene weken teisterden allerlei luchtwegenaandoeningen én griep Vlaanderen. De uitzonderlijk zonarme herfst en winter eisten hun tol. Zieken in beide koren. Het orkest net zo. Toch klonk Mozart’slaatste werk vanaf de 1ste maat al prachtig. Maar ook de inleidende werken van Vasks en August De Boeck klonken meteen veelbelovend! Iedereen had zich degelijk voorbereid! En het ging in stijgende lijn verder.

Op 24 februari beten ze in de overvolle kerk van Nederboelare de spits af onder de deskundige leiding van dirigent Robert Luts. Het concert was in een mum van tijd uitverkocht. Van de eerste noot roerde het ingetogen ‘Kerkske van te lande’ (solist Barthold Pieters, viola) de luisteraars. De 2 meditatieve werken van Vasks sloten naadloos aan, vormden de perfecte brug naar het ‘Requiem’. De 90 minuten volgehouden spanning ontlaadde zich toen echo van Mozart’s onvoltooide meesterwerk wegstierf in de kerkruimte. Staande ovatie, uitbundig applaus! Het publiek was heel duidelijk. Dit mocht nog gebeuren in de regio Geraardsbergen. De vertolkers waren opgelucht, omdat alles zo mooi verlopen was, ondanks veel zieken. De volgende dag stond dezelfde ploeg klaar in de Maaseikse Catharinakerk. Met net dezelfde impact op het publiek!

De organisatoren onthielden hieruit vooral, dat zo een grote productie haalbaar is door professionelen en amateurs uit de eigen regio te combineren. Hoge gages voor onbekenden van ver weg en hoge vervoerskosten vervallen dan. En dat professioneel en niet-professioneel talent wordt in de academies van de omgeving geschoold!


Een week later, zaterdag namiddag 3 maart, vulden onze jongste violisten in onze Zaal Opus te Dilsen-Stokkem het podium. Dit klasconcert voor familie en vrienden toonde hoe ze op korte tijd al flink met de viool vertrokken zijn. Zo hoort het, want over slechts enkele jaren wordt ook van hen verwacht om mooie muziek voor een ruimer publiek dan familie en vrienden goed te brengen .

Diezelfde namiddag waren 4 van onze violisten in Tongeren voor de provinciale Vlamo- wedstrijden. Daar speelden ze werk van Oscar Rieding en Antonio Vivaldi. Twee van hen werden geselecteerd voor de Vlaamse april-editie in de Singel te Antwerpen! Wat een beloning en eer voor onze violisten en onze academie!

Weer net 1 week later, op 10 maart, organiseerden collega’s uit St Truiden en omstreken een Strijkersdag in de Truiense academie. Daarvoor brachten ze een groot aantal jonge deelnemers samen wat leidde en tot een succesrijke dag! Om de voornamelijk beginnertjes speelkansen te geven waren de stukjes heel eenvoudig en kon ook een van onze jongste leerlingen probleemloos deelnemen.

Enkele oud-leerlingen/violisten musiceerden de voorbije jaren meermaals in de Vlaamse TV- programma ’s. Op 3 april verschenen ze voor het eerst op de Waalse TV-zender Rtbf in het programma ‘Voice Belgique’. Tot hun verbazing waren enkel de kandidaten en jury Waals. Heel de organisatie, management, techniek en orkest waren Vlaams. En de Walen spraken perfect Nederlands, schakelden ook meteen naar Nederlands als ze hoorden, dat Nederlandstaligen meewerkten!


Op 29 april klonken onze strijkers weer in de Concordia te Bilzen. Ze zijn er al jaren topgasten, garant voor prachtige concerten. Maar dit jaar, 2018, was anders: 15 jaar Concordia-concerten!!! En het openingsconcert destijds speelden ook enkele van onze violisten, toen nog kindjes. Tijd dus voor een bijzonder concert. Een terugblik met werken die onze vedelaars er over de jaren brachten, maar ook nieuw werk én... de kindjes van toen, intussen al jaren ex-leerlingen nu samen met o.a. de jongsten van vandaag in 1 groot ensemble. Bijna 50 strijkers!!!

Een probleem, want een groot orkest neemt meer plaats in. Maar als onze mensen in Bilzen spelen, komen veel meer mensen luisteren dan gewoonlijk en moeten dozijnen helaas onverrichter zake naar huis. Geen zitplaats! Ook nu was het zo, maar de sfeer was er wél! En hoe! Ontroering, humor, schoonheid, meezingers, het kon niet op. Bariton-moderator Luk Voncken in topvorm. De mensen gierden bij momenten van het lachen! Toen ‘Op de Perzische Markt’ van Ketélby klonk, danste zelfs een professionele buikdanseres, ook oud-leerlinge van onze

academie: Yasmien Pieters. Terecht een topconcert voor een jubileumjaar!

Intussen zat het Enigma-ensemble van onze oud-leerlingen ook niet stil. Sinds kort speelt een nieuwe lichting violisten uit onze academie mee en doen het zo flink, dat het ensemble nu veel meer mogelijkheden heeft. Daarmee de Bachcantates in Heythuysen, Nederland, die dankzij het ensemble nu ook in Dilsen-Stokkem plaatsvinden! Waar men eerst 1 cantate per jaar overwoog, waren het er al snel 2 per jaar en dit voorjaar alleen al waren er het maar liefst 2!


Op 11 maart 2018 brachten ze de cantate BWV 144, ‘Nimm was dein ist, und gehe hin’ en op 10 juni (nota bene, onze violisten zaten midden in hun schoolexamens, maar speelden toch!) cantate BWV 135, ‘Ach Herr, mich armen Sünder’. Telkens zit de kerk afgeladen vol, maar dat kan ook niet anders want de concertformule is uiterst aanstekelijk. Wie meer wil weten lees op de site met o.a. filmmateriaal over voorbije en komende concerten! Na jaren hopen en dromen, omdat er in Heythuysen in de wijde omgeving geen strijkers waren/zijn, brengen de violisten van onze academie deze dromen tot werkelijkheid voor velen!


Het wordt stilaan een traditie, Pinksteren te Dilsen met de strijkers van onze academie. Dit jaar was het zondag 19 mei. Het concert in Bilzen had echter veel van de krachten gevergd. Echt een nieuw programma instuderen zat er niet in. Maar de talrijke concerten bezorgen onze violisten een stevig niveau en bovendien veel ervaring. Zodoende was het toch mogelijk om op zo korte tijd naast het vertrouwde repertorium nieuwe dingen aan te bieden. Zoals de Siciliano van Pergolesi, het St. Antonius-choraal van Haydn enz.. En een oud-leerling van weleer speelde voor het eerst in 30 jaar weer mee. Een fijn weerzien, dat na de concertmis met een gezellig babbel en een glaasje verdop in de straat afgesloten werd. Onder een lekker zonnetje, waarvan niemand toen vermoedde dat het in de zomer een verschroeiende zon zou worden.

Enigma liet echter op 26 mei al opnieuw van zich horen met Mozart’s Spatzenmesse in de kerk te Lanklaar. Nu begeleidden ze het Cantabile-koor uit D/S olv. Jos Venken. Terecht werd de vraag gesteld: ‘Welke gemeente in Limburg heeft een koor én een orkest van eigen bodem dat een werk van deze omvang aan kan?’ Het antwoord was eenvoudig: geen. En dit dankzij de werking van onze academie. Jos Venken kon er achteraf van meepraten. Hij heeft voldoende ervaring met begeleidingen door beroepsensembles. Organisatie is ingewikkeld. Er zijn handenvol geld vanuit de gemeente nodig om mensen van ver weg (karig) te betalen. Dat geld verdwijnt

na het concert uit de gemeente. Niet zo die 26ste mei in Lanklaar. Door, dankzij onze academie, eigen mensen in te zetten werd dit voor een peulschil haalbaar en het belangrijkste: mensen van eigen bodem zongen en speelden ipv. een kaartje te moeten kopen en naar anderen te luisteren. Wàt een belevenis!

Heel de maand mei en juni was een van onze jongste leerlingen in Haspengouw heel druk met het opluisteren van communie-missen. Haar mooi vioolspel van de vorige jaren spreekt zich rond. Iedereen wil haar horen bij zo een uitzonderlijke gelegenheid. Ze is een echte ambassadeur voor onze academie, ver van Dilsen-Stokkem, ook dit jaar weer.


Ook een ander violiste van onze academie was bijna een half jaar heel druk. Naast haar wekelijkse medewerking in het Orkest van Jeugd en Muziek te Hasselt, werd ze nu ook opgemerkt om als enige violiste (!) mee te spelen/acteren in de musical ter herdenking van de moord op de Graven van Egmont en Hoorn, nu 500 jaar geleden. Dit werd in Horn, Nederland, herdacht omdat graaf Hoorn daar vandaan kwam. Van 1 tot 5 juni stond onze violiste élke avond op het podium! Maar niet alleen zij. Ze schakelde ook haar vader, figurant, en moeder, kledingmaakster, in. Zo werd het een supergezellig familie gebeuren! En voor onze academie een hele eer, dat onze leerlingen op eigen kracht in het theatergebeuren (buiten de landsgrenzen) geslaagd hun taak vervullen.

En dan was het tijd om te rusten, van een lange zomervakantie te genieten, maar dan kent men de violisten van Dilsen-Stokkem nog niet. Ook deze zomer klonken ze op familie- en huwelijksfeesten, tuin-bbq’s en dies meer. Op 12 en 15 augustus waren ze ook al weer te gast op de Kluisfeesten van de Kluis van Vrijhern, bij Tongeren. Nu met gezellige Vlaamse volksmuziek om de lekkere pannenkoekengeur, koffie of een koel glas bier aan de talrijke tafeltjes luister bij te zetten. Ze zijn van alle markten thuis, onze vedelaars van D/S. Wat een uitzonderlijk rijk schooljaar voor hen, 2017-18!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page