top of page
Zoeken

Mozart en de violisten Dilsen-Stokkem, schooljaar 2014-15

Had Mozart dit schooljaar wat met onze violisten? Er stonden niet minder dan 4 verschillende missen met 4 verschillende koren en solisten gepland. “Waar komt men dat nog tegen”, ontviel iemand van de cultuur-programmering van stad Leuven, toen hij dit hoorde. Geen beroemd beroepsensemble met een professionele verkoopsdienst. Wél onze violisten van de academie.

     Zondag 16 november 2014 klonk in de Sint Ursulakerk te Lanaken de Kroningsmis van Mozart. Hier zong het organiserende koor ‘Jubilate’ uit Lanaken olv. Frederik Dhooghe met het koor ‘De Oosterster’ uit Veldwezelt en het vocaal ensemble ‘Kar-E-Toesj’ uit Stokkem (oud-leerlingen van onze academie). Het strijkersensemble Enigma, opgericht door en bestaande uit oud-leerlingen-violisten van onze academie, begeleidde alles.

     Die koude zondagochtend, 1 februari 2015 klonk de Missa Brevis KV65 in de St. Martinuskerk te Dilsen. Hier nam het koor ‘Cantabile’ uit Dilsen-Stokkem het voortouw. Voorzitter Johan Boonen stelde een klein ensemble ter begeleiding samen. Voor de violisten moest hij niet ver zoeken. Onze mensen brachten deze mis al in de reeks concertmissen van de prachtige St. Pietersabdij te Gent.

     Bij Pasen strooide een gulle lentezon haar ivoorwitte stralen over het groenend land. Toen waren onze oud-leerlingen in het Duitse Kröv in de Moezelvallei. Daar begeleidden ze tijdens de Paasmis het plaatselijke koor met solisten uit de regio Bernkastel-Kues in de Missa Brevis KV194 van Mozart. Stilaan een traditie, want ze startten er 15 jaar voorheen.

     Zulke prachtige religieuze muziek in Duitse kerken brengen, is telkens indrukwekkend. Niet enkel de sfeervolle psalmen met overtuiging door alle kerkgangers gezongen, maar vooral het hoogzaal in die kerken dat orgel, koor, orkest én solisten herbergt. Dan pas beseft men hoe wel overdacht architectuur en muziek in dienst van de eredienst samen gaan. Als dan ook nog eens een (Duitse) grootmeester het orgel met de grote orgelwerken van Bach of met eigen improvisaties in àlle registers laat jubelen, wordt de betekenis van Pasen onvergetelijk!

     De 4de Mozartmis staat voor na de zomer op het programma! Ook in Duitsland!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page