top of page
Zoeken

maart 2009, "Klanken van lijden en hoop" te Genk en Beverst

Al enkele jaren organiseerde de parochie Kolderbos (Genk) in de Vastentijd een passieconcert. Voor 2009 werden de strijkers van onze academie o.l.v. Michel Pieters uitgenodigd. Op zich geen probleem, ware het niet dat zij heel het seizoen al binnen- en buitenschools druk bezig geweest waren. Het was voor verscheidene violisten, hoe graag ook, moeilijk om dit er nog bij te krijgen. Maar geen nood, onze academie heeft ook prima en actieve oud-leerlingen! Zij vulden graag de open plaatsen in. Zo werd het ook een interessante kennismaking tussen hen en de huidige leerlingen. Nieuwe vriendschappen ontstonden.

In plaats van een echt concert werd gekozen om de passieboodschap open te trekken over alle geloofsgrenzen heen, door "het woord" centraal te plaatsen. Daarvoor zorgden Liliane Wilms, die aangrijpende gedichten zocht en Bert Verlaek, die zelf prachtige, diepzinnige teksten schreef. Thessy Chen en Lieve Schols wisselden elkaar af aan het orgel. Tot slot schoven ook bariton Luk Voncken en het koor "Pro Musica" uit Beverst o.l.v. Marcel Luts bij. Marcel Luts nam de muzikale leiding op zich.


Zo ging op 8 maart "Klanken en woorden van lijden en hoop" van start in de kerk te Schoonbeek (Beverst). Op 15 maart volgde een 2e voorstelling in de kerk te Kolderbos. Van meet af aan was in beide kerken de toon gezet. De pakkende teksten van Liliane en Bert, afgewisseld met gepaste muziek, brachten het publiek (ongeveer 400 mensen!) diep onder de indruk. Anderhalf uur lang was de intensiteit voelbaar. Her en der vloeiden tranen bij de luisteraars! Op ogenblikken van stilte kon men een speld horen vallen. De opluchting en bevrijding aan het einde ontlaadden zich telkens in een lang applaus en daarna in intense gesprekken tussen toehoorders en vertolkers. Vragen, overwegingen, gelukwensen alom... Het was overduidelijk, dat aan een grote behoefte tegemoet gekomen was. Misschien over enkele tijd eens nadenken over een opvolger?

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page