top of page
Zoeken

Maart 2004. Feest te Dilbeek... op de valreep gered door onze Stokkemse violisten!

In 2004 bestond de Dilbeekse muziekacademie 30 jaar. Het hoogtepunt zou een concert worden waarbij moderator/dirigent, Alain Roelandt, de eigen leraars door een orkest van de academie wilde laten begeleiden. Dat vond iedereen uitstekend, maar er was wel een probleem. De academie had niet voldoende (oud-)leerlingen voor een orkest van kwaliteit. De concertdatum naderde ras en het concert dreigde een fiasco te worden. Tot onze collega Thessy Chen hiervan hoorde en voorstelde om in extremis de Stokkemse strijkers in te schakelen. De tijd was echter kort, het programma groot, de rijafstanden ook groot. Het zou een noodoperatie worden met slechts 2 repetities, 1 in Stokkem en 1 in Dilbeek.

Op een gure woensdagavond in februari kwam "heel" de Dilbeekse ploeg in Stokkem toe. Allemaal in 1 auto: de dirigent, de vioolleraar en 2 violisten!! Hun onzekerheid was tastbaar. In klas 10 te Stokkem daarentegen wachtte een heel peloton Stokkemse viool-keurtroepen. Dirigent Roelandt had nog maar 2 maten gedirigeerd of heel zijn ongemak smolt als sneeuw voor de zon. Een brede glimlach verscheen, hij wist al dat zijn concert meer dan gered was. De woensdag daarop laadde Stokkem zijn auto's vol en in vrolijke karavaan ging het richting Dilbeek. Maar Dilbeek had intussen ook niet stilgezeten en voor de ontbrekende musici topprofs ingehuurd. Zo speelden onze Stokkemse violisten samen met o.a. de uitstekende Amerikaanse celliste Merryl Havard en de Russische bassiste Hrishina Fartchanova, naast verscheidene andere.

Het concert ging door op 7 maart in het in heel Vlaanderen bekende cultureel centrum Westrand. Het werd dé kers op de Dilbeekse feesttaart!!! Met o.a. het concerto voor 4 piano's en orkest van J. S Bach, het concerto voor 3 gitaren en orkest van A. Vivaldi, de kindersymfonie van J. Haydn, werk voor klarinet en orkest van G. Rossini, en orkestwerken De Jong en van Van Ingelgem. Terecht werd voor een overvolle en enthousiaste zaal de bijdrage van onze academie Dilsen-Stokkem gelauwerd! Mooi, zo een samenwerking tussen academies in het teken van de muziek.

Een tijd later kwam er wééral een verzoekstelefoon voor onze Stokkemse violisten. Ditmaal de jubilerende academie Beringen-Koersel. Ze was ook 30 jaar. Daar bleek na al die jaren niet 1 violist te zijn voor het jubileumconcert! En ze had haar idee niet in Dilbeek weggesnoept. Neen, onze Stokkemse strijkers hielpen al een aantal jaren de operettevereniging "De Zodemannen" in St. Truiden bij haar voorstellingen. De wind was ditmaal uit het Zuiden gekomen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page