top of page
Zoeken

Lente 2011! De violisten van Stokkem laten zich horen in Limburg!

Lange tijd leek deze lente een rustigere tijd te worden voor onze violisten, maar...

Het begon al meteen in het weekeinde van 27-28 maart. Na 2 jaar wou Chiro-Bilzen graag het unieke concertweekeinde met onze vedelaars overdoen. Bilzen en omstreken herinnerde zich dat levendig, want in een mum van tijd waren de 2 concerten in zaal Concordia te Bilzen alweer uitverkocht. Collega sopraan Idi Hofmans, bariton Luk Voncken en onze strijkers brachten het enthoesiaste publiek moeiteloos in de sfeer van Wenen en Berlijn van voor en na 1900. Maar evenzeer het Hollywood van 1950 met zijn easy-going warme "background-strings" klonk bij een herinnering aan Louis Armstrong. Hierbij zorgde het koor van de Chiro voor de kers op de taart!

Het was een grote eer voor onze violisten, dat o.a. de voorzitter van de Kodaly-stichting uit Budapest, de voorzitter van de Basilica-Concerten (Festival van Vlaanderen, Limburg) en een muzikant van het Nationaal Orkest van België naast collega's uit andere academies in het publiek aanwezig waren!

In de uitgelaten sfeer achteraf vroegen luisteraars al naar "de volgende keer". De Chiro blikte meteen al vooruit naar een volgende samenwerking!

Het Kerstconcert in "Rusthuis Pallieter" te As (dec. 2010), op initiatief van collega Kathleen Moors, was zó een schot in de roos, dat ze met haar L4-leerlingen op 6 april er al opnieuw uitgenodigd was. En daaronder ook weer een van onze violisten. Ditmaal niet met zo maar een liedje, maar met een heus concerto aan de piano begeleid door onze talentvolle collega Kathleen Moors.

Op vrijdag 22 april openden 2 van onze jonge violisten als duo de "Week van de Amateurkunsten" in Lommel (zaal Soeverein) voor 500 toehoorders!!! Het was de officiële opening voor heel Vlaanderen. Ze speelden een fragment uit "De lente" van Antonio Vivaldi, dat ook door TV-Limburg uitgezonden werd! Lof alom achteraf over onze vedelaars!

Op zaterdag 23 april organiseerde Hasselt "Folk in de stad" met volksmuzikanten van eigen bodem, die speelden in straten en op pleinen, zelfs in rijdende stadsbussen! Onder een stralende lentezon lieten ze het hele stadscentrum bruisen!

Door/naast de klassieke vioolopleiding aan onze academie vonden een aantal van onze violisten ook probleemloos hun weg naar de rijke volksmuziek van bij ons! Dat bleek zeker in Hasselt, want TV-Limburg bracht uitgebreid beeldverslag van "Folk in de stad" en van de vele violisten die in het beeld kwamen, waren er slechts 2 niet van onze academie, 2 autodidacten. In de maandagkrant toonde Het Belang van Limburg onze "Maaslanders" van Dilsen-Stokkem met een violiste... jawel, van onze academie!


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page