top of page
Zoeken

Een prachtige Kerstavond te Winterslag (2009) voor de violisten van Stokkem!

Dit jaar waren onze violisten weer in Winterslag om met het parochiale Montfortkoor de Middernachtmis op te luisteren. Deze mooie samenwerking ving meer dan 25 jaar geleden aan door onze collega Roger Hulsmans, toen dirigent van het koor en zoon van de oprichter. Ze ging onverminderd door toen onze collega Idi Hofmans de koorleiding verderzette.

     De kalenders lagen deze keer niet gemakkelijk, oefenen moest midden in de schoolexamens. Dus een aantal violisten niet beschikbaar, maar geen nood, onze academie heeft genoeg andere. Op 11 december gingen koor en orkest samen aan de slag: de 1ste Latijnse mis van collega Roger Hulsmans. Voor enkele violisten was het de vuurproef. Spannend! Maar ze zaten veilig tussen de "anciens"! Prachtige klanken vulden de donkere, lege Montfortkerk. Zoveel mensen die samen aan schoonheid en goedheid werkten. De verwachtingen waren hoog gespannen voor 24 december om middernacht!

     2 weken later. Over witbesneeuwde wegen kwamen ze aangereden, kerkgangers, koor-, orkestleden. De kerk was, zoals elk jaar, prachtig versierd. Deze mooie traditie, een uiting van een actieve parochiale werking, is al jaren ver in de omgeving bekend. Wie de Middernachtmis wil bijwonen, vindt 3 kwartier op voorhand nog moeilijk een stoel. 

      Vanaf 23.30h zongen de mensen samen mooie Vlaamse kerstliederen. Nu vulden prachtige klanken de overvolle kerk. Tot spijt van iedereen ontbrak pastoor Thys, dé grote bezieler van de parochie, voor het eerst in al die jaren. Hij was onwel geworden en moest zich laten vervangen. In gedachte was iedereen bij hem toen de mis stipt om middernacht begon in een sfeer, waar zovelen van dromen maar dikwijls niet vinden. Wat een contrast met het centrum van Genk, waar niets nog aan Kerstmis herinnerde!


      Toen na de zegen de laatste klanken wegstierven, stond er buiten aan de kerk lekkere warme glühwein (van appelen!) voor de gelukkige kerkgangers. Zalig!

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page