top of page
Zoeken

De Violisten van Stokkem vedelen te Landen!

De 2 indrukwekkende Passieconcerten uit het voorjaar 2009 door onze Stokkemse violisten, waren de rechtstreekse aanzet voor concertorganisatoren uit Landen om iets dergelijks in Landen te brengen in de Passietijd van 2010.

De centrale figuur hierbij was koordirigent Albert Nassen, die onze violisten al eerder bezig hoorde (Beverst-Bilzen) en toen al door hen op ideeën kwam. Albert mobiliseerde het Federatiekoor uit Landen, Jubilate uit Kumtich en het Tiens Renaissancekoor. Hij wist zelfs Gonny van der Maten, organiste van de Geertruikerk te Utrecht (Nederland) te strikken voor het grote orgel in de kerk!!! Dit alles voor een uniek Passieconcert, waarvan de opbrengst ging naar het prachtige, nieuwe glasraam in de jubilerende 400 jaar oude Gertrudiskerk van Landen.

     Het werd een prachtig concert in een goed gevulde kerk, ondanks het gure, vrieskoude weer. Men kon een speld horen vallen. Werken voor orkest van Handel en Messiaen wisselden af met prachtige koralen voor koor en orkest van Bach, Mendelssohn. De volle koor- en orkestklank vulde heel de kerk. Dit alles in de juiste sfeer aan elkaar geregen door diepzinnige teksten rond het Passiegebeuren. Tot slot werden alle krachten gebundeld in het indrukwekkende Stabat Mater van Rheinberger. Het was al de 2e keer, dat onze Stokkemse violisten dit prachtige werk voor koor en orkest mochten begeleiden. Het lange, uitbundige applaus van de toehoorders, na afloop, sprak voor zichzelf. De vertolkers lieten zó 'n indruk na, dat iedereen lang napraatte en veel te langzaam naar de gezellige bijzaal gingen, waar geurende koffie en lekkere taart stonden te wachten. Reuze gezellig!!!

     Maar er was nog iets. Al na de 1ste gezamelijke repetitie met de koren kwamen weer andere organisatoren hengelen naar de Stokkemse violisten: "Zijn jullie druk bezet in 2011?"... En er volgden plannen... De eerste samenwerking van onze violisten met muziekliefhebbers uit Brabant lijkt zeker niet de laatste geweest te zijn. De naam Stokkem klinkt ver!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page