top of page
Zoeken

De violisten van onze academie in september/oktober 2013

Bilzen nodigde in de lente van 2013 onze vedelaars weer om het concertseizoen 2013-14 in de Concordiazaal te openen. Toen Heppeneert dit vernam, kwam meteen de vraag of het ook daar kon voor de Windmolenconcerten in het teken van de gerestaureerde windmolen 'De Hoop'. Graag gingen onze mensen hierop in. Ze kozen een bijzonder mooi programma met vnl. Duitse schlagers uit de 1ste helft van de 20ste eeuw, operettemuziek en bekende liederen van bij ons. Het was wel studeren geblazen, want het programma was én groot én niet eenvoudig. De repetities eisten het uiterste van onze mensen, maar het resultaat was er!

          Op 22 september reden ze onder een mooie nazomerzonnetje ‘s ochtends naar Bilzen, om voor het concert (na de zondagsmis van half elf) het programma nog even op te frissen. Vreemd genoeg, stroomden de eerste concertgangers al om 10.45h toe. Zo was de zaal (300 plaatsen) om 11.15h al vol, maar de mis, aan de overkant van de straat, was nog bezig! De kerkgangers moesten er nog bij! Een 50-tal tot in het orkest bijgezette stoelen hielpen, maar een 70-tal mensen moesten ontgoocheld zonder plaats naar huis. Wat was de reden? De faam die onze violisten intussen in de ruime omgeving van Bilzen opbouwden. De violisten van Dilsen-Stokkem komen weer, volstaat intussen in Bilzen als reclame.

          Meteen was de sfeer er, mede door presentator/bariton Luk Voncken en sopraan Evi Bienkens. Heelwat liederen werden massaal vanuit de zaal meegezongen of geneuried! Het succes na afloop als reusachtig! Dagenlang kwamen nog e-mails met gelukwensen binnen. Maar er was meer! Er werd gefilmd! Binnen de paar dagen waren de filmfragmenten via internet tot in Taiwan opgemerkt! Daar werd gevraagd naar die prachtige, hun volledig onbekende, muziek. Hoe onze vedelaars intercontinentale cultuurambassadeurs werden!

      Een maand later, zaterdag 19 oktober, reden onze strijkers naar zaal De Kaartridder in het bedevaarstoord Heppeneert. De inwoners waren er zeker van, dat onze mensen voor een lege zaal zouden optreden, want Heppeneert 'leeft' 's avonds niet. 19 oktober was anders! De Kaartridder zat om 19.45h al afgeladen vol!!! Ditmaal zong sopraan Hanne Creemers, leerlinge aan onze academie samen met bariton Luk Voncken. Maar ook 10 van onze jongste violisten, die maar 1 jaar opleiding achter de rug hadden, kwamen met de melodiën van de Disneyfilm Sneeuwwitje. Een heus kabouterorkest begeleid door ons strijkersorkest! Het applaus sprak boekdelen!!! Ook dit concert werd een schot in de roos. Het meezingen, de vele humor... en dus werd voorzichtig de vraag gesteld of dit in de toekomst nog kon. Onze strijkers bereiken steeds meer mensen met schoonheid. Als dat niet mooi is!


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page