top of page
Zoeken

De strijkers uit Dilsen-Stokkem met Mozart in Maaseik en Duitsland!

In de lente van 2015 vroeg het Van Eyck-ensemble uit Maaseik of onze strijkers het konden begeleiden in de Missa brevis, KV259 van W.A. Mozart. Men wou die prachtige mis na de zomer in Maaseik én Steinfeld (Duitsland) brengen, zoals het hoort, tijdens de Eucharistie.

     Onze mensen vertolkten ze al enkele keren, maar én omdat ze moeilijk is én omdat er intussen weer nieuwe jonge strijkers zaten, zou dit toch een fikse opdracht worden.

     Voor de vocale solisten werd beroep gedaan op leerlingen van de muziekacademie van Hasselt.

Collega Kurt Theunissen bezorgde 2 uitstekende hoboisten, oud-collega Michel Ubaghs (violist) bracht zijn 2 zonen, prima trompettisten, de organiste werd AMV-collega, Lieve Schols van de academie van Genk en onze collega slagwerk, Chris Opsteyn, liet zijn zoon de pauken spelen. Zo ontstond een 25-koppig orkest waarin, op 3 musici na, alle anderen ouders met eigen kinderen waren, allemaal verbonden met onze academie! Een heus familieorkest!

Onze strijkers en het Van Eyck-ensemble in de Catharinakerk te Maaseik


In de loop van de zomer kregen de musici de partituren. De repetities startten intens vanaf 1 september, want 26 september was de première al in Maaseik. Het werd flink werken, individueel en in groep. Niet alleen de Mozart-mis, ook de muziek voor het religieuze concert, dat de eredienst in de Catharinakerk te Maaseik zou vooraf gaan. Maar op 26 september stond alles er! Die zonnige zaterdagnamiddag liep de kerk helemaal vol! De algemene muzikale leiding was in handen van tenor, Robert Luts.

     Onze strijkers openden met een Ouverture van G.F. Handel, dan volgde een prachtig programma voor koor, orkest en orgel in werken van Mozart, Mendelssohn, De Boeck en Jenkins. De talrijke kerkgangers genoten zichtbaar.

     Toen opende het belsignaal de Eredienst. Kyrië, Credo, Gloria…, al de door Mozart op toon gezette misdelen vulden de Catharinakerk met hun pracht. Het langdurige applaus na afloop liet geen twijfel over de schoonheid, die de kerkgangers ervaren hadden! Maar ook de uitvoerders waren gelukkig! De eerste opdracht was vervuld, een week later wachtte Duitsland!

Zaterdag 3 oktober reed het orkest vroeg in de namiddag naar de 1000 jaar oude Basilika van de prachtige Salvatorianer-adbij in Steinfeld! De concertmis op zondag was nl. te vroeg in de ochtend om alles ter plekke nog voor te bereiden. Overigens schoven in Steinfeld ook nog enkele Duitse cellisten bij.

     Om 19u00 begon de generale repetitie. Toen onze mensen en het koor de Basilika betraden wisten ze niet waar eerst kijken. Zo ‘n mooie kerk! Toen de visuele verbazing wat afnam, begon de repetitie. Toen kwam de akoestische verbazing! Wat een klank ontplooide zich in die kerk! Solisten, koor, orkest klonken glashelder. Die zondagmis zou prachtig worden!

     Zondagochtend kwam de 3e verrassing! Onze organiste uit Genk speelde op het orgel bij het orkest. De Duitse concertorganist Andreas Warler had intussen plaats genomen aan het grote orgel om de liederen/psalmen voor de gelovigen te begeleiden. Na het korte religieuze concert door onze mensen, zette hij de mis in met een grootse improvisatie. Die klom langzaam tot een absoluut hoogtepunt, het orgel jubelde in al zijn registers. Zo vloeiden de Vlaamse en de Duitse bijdragen naadloos in elkaar tot een uitzonderlijk mooi geheel. Dat alles meer dan gesmaakt werd, uitte zich in het dankwoord (in het Nederlands!) van de Duitse priester, alsook in het lange applaus van en de gesprekken met de gelovigen na afloop. Steinfeld was onder de indruk van wat onze mensen hen geschonken had. Meermaals drong men er op aan op een volgende keer!

Basilika Steinfeld

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page