top of page
Zoeken

De herfst van 2016, onze strijkers zeer divers aan het werk!

Na 'n muzikaal ongewoon drukke september hielden onze strijkers ‘n adempauze. Hoewel, niet voor lang. Op 15 oktober reisde de Pinkstergroep (zie Pinksteren in Elen, 2016) met het versterkte St. Caecilia-koor uit Elen mee naar Ell in Nederland. Dit als tegenbezoek voor de concertmis door het Avanti-koor uit Ell, Pinsteren 2016 in de St. Martinuskerk te Dilsen. Ell kreeg van Elen het mooie Pinksterprogramma aangeboden: de Missa Angelica van oud-collega Roger Hulsmans en de aanvullende liederen. Naast een meer dan geslaagde concertmis, werd het ook een fijn weerzien met de vrienden uit Ell. Men was er uitermate opgetogen over onze nog jonge violisten en een nog jongere celliste. Toch was de voorbereiding moeizaam verlopen. Tot op het laatste ogenblik vielen violisten uit door heirkracht. Gelukkig kan onze academie intussen op zoveel goed spelende oud-leerlingen en amateurviolisten uit de regio bogen, dat ook deze onverwachte problemen (tot de dag voor de concertmis!) opgelost geraakten. In Ell was men het unaniem eens: Elen (Dilsen-Stokkem) en Ell moeten nog samen musiceren!

Verslag van de concertmis te Ell in het fedratieblad van Dilsen-Stokkem


Maar ook het 'binnenland' kwam aan zijn trekken dankzij onze vedelaars!

     Op 22 oktober was een beperkt strijkersensemble uitgenodigd om het koor van Rooierheide (Diepenbeek) te begeleiden en een deel van het programma voor zijn rekening te nemen. Onze mensen verklankten composities van o.a. Robert Schumann, Miklos Rosza, Nico Dostal e.a.. Dit een een muziekacademie-ensemble zulks bracht, had men in Diepenbeek nooit gedacht! Na afloop van het concert werd bij een glas en een hapje hierover nog lang nagepraat. Niet alleen door het publiek. Ook het koor en zijn Duitse dirigent, Axel Janssen, kregen door deze avond ideeën voor een verdere samenwerking.   

     En nog in oktober speelde een van onze jongste violisten mee in een benefietconcert in St.-Truiden.

     Naar jaarlijkse traditie was het USO (Univ. Symf. Orkest van de KUL) tijdens de Allerheiligen-vakantie in het buitenland voor zijn herfstconcerten. Nu was Kopenhagen de eindbestemming met in het orkest traditiegetrouw weer oud-violisten van onze academie én… voor het eerst ook een contrabassiste. Ze speelden o.a. in prachtige Festsalen van de Kobenhavns Universitet. De week na de reis brachten ze het mooie concertprogramma 2x in de uitverkochte PSD-aula te Leuven. Een mondiale orkestsamenstelling op het podium, een mondiale publiekssamenstelling in de zaal en daar onze strijkende Limburgers tussen. Of hoe een opleiding aan onze academie deuren kan openen tot ver buiten de landsgrenzen!

     In diezelfde week reden 2 van onze jongere violisten naar de Jong Symfonie Antwerpen voor de herfstsessie, uitmondend in een sfeervol concert in de stad!

     En nog in november werd een van onze oud-leerlingen viool gevraagd voor het opluisteren van het symposium van NERF-Retreat te Leuven (KUL). Een hele eer, te meer omdat aan de piano een docent van de Harvard University begeleidde!

     Daarna (op 19-11) weer reisden onze (ex.-)violisten weer naar Nederland, nu als leden van 'De Kamazollekes' uit Borgloon. Ze waren te gast in het prachtige kasteel Groot Buggenum te Grathem voor het internationale dialectcongres! Daar vormden ze een meer dan welgekome, welluidende afwisseling tussen de vele lezingen!

     Op zondag 27 november traden onze mensen weer aan, nu als grotere groep in het CC Adelberg te Lommel. Het was 2 jaar geleden, dat ze uitgenodigd werden door het koor Locomotief olv. onze collega Christel Van de Briel. Toen voor ‘Pop meets Classics 2’, nu voor de 3e 'Pop meets Classics'! Het succes van het verleden effende het pad voor nu. Koor, combo en onze vedelaars speelden nl. voor 2 uitverkochte concerten op een dag! Met de geluid-, lichttest en generale repetitie vooraf (om de huurkosten van de zaal te beperken) werd het wel een heel lange dag voor alle vertolkers. En voor onze jonge mensen kwam er nog bij: nog huiswerk maken, lessen leren voor maandagochtend! Maar daarmee zijn onze jongeren intussen vertrouwd. Zij weten hoe te plannen, klagen niet, iedereen altijd goed gemutst op post! En zo werden het weer 2 onvergetelijke concerten met muziek van zowel Adèle als Schumann, The Beachboys als Bach, The Beatels als Mozart... Lommel droomde bij lekkers na afloop al over de 4e keer... over 2 jaar! Maar voor dat lekkers moesten onze strijkers helaas passen. Minder dan 12 uur later wachtte de school en mogelijk toetsen. Gezwind reden ze in de nacht door de Noord-Limburgse bossen terug naar huis.

Onze strijkers olv. collega Christel Vandebriel in het CC Adelberg te Lommel


Maar er waren ook de minder opvallende initiatieven, zoals een van onze leerlingen, die zelf het initiatief nam om haar stage bij dementerende ouderen (Maasmechelen) te combineren met vioolspelen voor hen. Bij velen had dit meer effect dan therapie of medicatie. Of ook die andere jonge violist, die te As in het bejaardentehuis ging spelen voor de bewoners!

     En dan begon de muzikaal drukke decembermaand voor onze violisten, die dan toch ook met de schoolexamens zitten. Niet iedereen doet het hen na!

     Op 9 december trad een van onze jonge musici op voor de leerlingen van een lagere school te Nieuwerkerke. Muziek voor de Advent. Ook in december: het Kerstconcert van onze academie, waar verscheidene van onze violisten aan deelnamen met stemmige Kerstliederen! Op 24 december luisterden weer anderen de jaarlijkse Kerstviering op in het Ursulinenklooster te Diepenbeek. Ook naar jaarlijkse traditie: de week van de (razend gezellige) Kerstvertellingen in de kelders van het Begijnhof te Tongeren, met élke avond een àndere van onze violisten. En nog te Tongeren, met verschillende van onze oudgedienden: de jaarlijkse Operetteproductie van Casino Tongeren: De Lustige weduwe. Dit jaar 3 uitverkochte zalen, goed voor ongeveer 2000 luisteraars! En zowel in november als in december werden in heel Haspengouw ook nog missen ter voorbereiding van de Plechtige Communie opgeluisterd door violisten van onze academie. Tijd om even welverdiend te verpozen bij de jaarwissel eer 2017 muzikaal boeiend van start zou gaan.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page