top of page
Zoeken

13 mei 2009: De Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Op 13 mei gingen de violisten van onze academie weer luisteren naar een sessie van de Koningin Elisabeth Wedstrijd, de moeilijkste en zwaarste muziekwedstrijd ter wereld. Die vond plaats in het Koninklijk Muziek Konservatorium van Brussel. Nog steeds staat dit prachtige historische gebouw er erg onderkomen bij, verwaarloosd door vadertje staat, ondanks jarenlange protesten uit vele hoeken. Gelukkig is er (voorlopig nog) de mooie concertzaal met zijn uitstekende klankkwaliteit.

Vanuit de loges op het 2e balkon, konden onze violisten heel het gebeuren van nabij volgen. De voorzitter van de internationale jury, A. Van Lysebeth, was vroeger de leraar kamermuziek van verscheidene leraars van onze academie.

Tijdens deze sessie speelden 2 kandidaten uit Zuid-Korea een vioolconcerto naar keuze van W.A. Mozart. Ze werden begeleid door het prima Waals Kamerorkest, o.l.v. James Goodwin, een specialist van wereldniveau in 18e eeuwse muziek. Daarna gaven een Poolse en een Russische violist elke een recital, begeleid op piano. Alle kandidaten speelden prachtig, met een duizelingwekkende techniek op van de beste violen ter wereld. Het applaus was telkens uitbundig! Hoe een jury hier de besten moest uithalen voor de finale...? Enkele dagen later bleek een van "onze" Koreaanse kandidaten in de finale te zijn. Wie in de zaal was, had ook de Russische kandidaat verwacht, maar de jury dacht er anders over. Zo zijn nu eenmaal wedstrijden. Op de terugweg werd, nog diep onder de indruk, lang nagepraat over dit uitzonderlijke concertbezoek. Het écht meemaken overtreft nog steeds de allerbeste digitale weergave. En wat een voorrecht, dat we dit op rijafstand van Dilsen-Stokkem kunnen meemaken.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page