top of page
Zoeken

De interland België –Nederland: geen verliezers, enkel winnaars!

Op 22 november 2008 besloot het koor “Poco Animato” uit Roosteren, Nederland, zijn Jubileumjaar n.a.v. van 40 jaar samen zingen, met een concertmis. Op het programma stond de prachtige “Missa in C” van Anton Bruckner! Voor de begeleiding werden de “Strijkers van Dilsen-Stokkem” aangezocht. Een hele eer, want het koor opende het Jubileumjaar met het professionele Limburgs Symfonie Orkest uit Maastricht! Onze “strijkers” werden “ontdekt” in Banneux, zomer 2008, toen zij er onder veel bijval optraden met het koor uit Elen, in een compositie van onze collega Roger Hulsmans. Wil Van Hooy, koorlid en leerling aan onze academie, kreeg de idee kreeg om al deze musici voor de Brucknermis samen te brengen. Hij legde de contacten tussen koor en orkest.

In november begon de instrumentale voorbereiding. Hierbij ook 2 voortreffelijke hoornisten uit de klas (en met ruggesteun van) collega Patrick Warson. Bovendien werd het een zeer fijn weerzien met contrabassist Ron Janson, uit Nederland. Hij speelde met onze strijkers in 2001 mee, op uitnodiging van het percussie/ensemble Concordia uit Obbicht, Nederland. Dit voor het wereldmuziekconcours te Kerkrade, waar ze in de prijzen vielen.

Daarna kwamen koor en orkest in Roosteren samen voor de laatste rechte lijn naar de eindmeet. Het klikte meteen tussen beide groepen onder de kundige leiding van koordirigent Gerard Leurs. De prachtige muziek maakte meteen grote verwachtingen wakker bij alle musici.  Na de repetities werd nog gezellig samen nagekaart in het café naast het oefenlokaal, vooraleer de strijkers weer door de kille novembernacht richting Belgie reden.

Op 22 november was het zo ver. In een overvolle Roosterse kerk klonken koor en orkest niet alleen in Bruckner, maar ook in Pergolesi en in het prachtige `Santo`. De slotnoten van `Santo` waren nog maar net het kerkruim in, toen al een daverend en lang applaus onder een staande ovatie losbrak bij de kerkgangers. Daarna trokken allen naar het gemeenschapscentrum, waar de koorleden van het 1ste uur samen met de dirigent gelauwerd werden. Het centrum liep afgeladen vol met opgetogen concertgangers, vrienden, musici. Na de plechtigheden werd bij een natje en een droogje nog lang nagenoten. Nieuwe vriendschapsbanden over de landsgrenzen heen!


23 November 2008: Het kerkkoor uit Elen en de “Strijkers van Dilsen-Stokkem”.


Het kerkkoor uit Elen en de “Strijkers uit Dilsen-Stokkem” werken al vele jaren fijn samen. Het was destijds bij de eersten, om onze violisten in hun beginjaren een podium te bieden. Daarmee droeg het wezenlijk bij in het succesverhaal, dat intussen in Dilsen-Stokkem door de strijkers van binnen en buiten de regio geschreven werd.

Hun jongste, succesvolle samenwerking in Banneux, juli 2008 (2e Latijnse mis van collega, Roger Hulsmans) zou voor het feest van St. Cecilia, patrones van de muzikanten, op 23 november in Elen overgedaan worden. Op zich was dit geen probleem, maar voor de avond voordien, 22 november, had het koor “Poco Animato” uit Roosteren, Nederland, ook al een beroep gedaan op de strijkers. Beide concerten en de bijbehorende repetities zouden, zelfs zonder overlappingen, te zwaar gaan wegen op de strijkers, die grotendeels leerlingen uit lager, middelbaar en hoger onderwijs zijn. Voor onze academie was dat echter helemaal geen probleem, want die heeft intussen zoveel vlotte vedelaars onder haar hoede, of in het verleden gevormd, dat 2 afzonderlijke orkesten uitgestuurd werden. Orkest 1 en orkest 2! Zo kon op 23 november de concertmis in de stemmige kerk te Elen ook een festijn worden, nog voor de succesklanken uit Roosteren verstomd waren! Vanuit alle windrichtingen kwamen, door een witbesneeuwd landschap, de strijkers aangereden. Evenals in Roosteren was de Elense kerk overvol met kerkgangers en belangstellenden. En evenals in Roosteren brak in Elen, na de laatste noot, een spontaan daverend applaus los. Tot ieders verrassing sloot meteen daarop  het koor met “Lang zal hij leven” aan, want koordirigent Eric Opdenakker, oudleerling van onze academie, was net jarig. Het feest kon niet op!

Naast het muzikale was toch ook het sociale erg bijzonder, want de muzikale familie Coenen uit Elen, was met 3 generaties bij de muzikanten bedrijvig. En ook in het orkest waren, binnen 1 familie, 3 generaties vertegenwoordigd. In onze academie zijn, sinds haar oprichting, al heel wat families met 2 of 3 generaties aan de slag. Van echte cultuurbeleving, cultuurspreiding en cultuurtraditie gesproken!


Na de feestelijke concertmis, trok het koor naar een welverdiende, lekkere St. Cecilia-feestmaaltijd. De strijkers gingen samen naar het cafe “De Goude Ster” (goude zonder “n”) tegenover de kerk, waar onder veel gelach en gezelligheid de zondagvoormiddag als een zucht voorbij vloog. Daarna ging het huiswaarts onder nieuwe winterse sneeuwbuien, over witbesneeuwde wegen. Het rook al naar Kerstmis! En de gezellige Kerstconcerten. Nog enkele nachten slapen…


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page